A közszféra tartja életben az építőipart

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent az építőipari vállalatok teljesítménye egy év alatt - közölte saját felmérése alapján az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A magánbefektetések szinte eltűntek és az állami megrendelések mértéke is csökkent.
Vágólapra másolva!

Az ÉVOSZ közleményében kiemelte, az átlagos kapacitás-lekötöttség éves szinten 50-70 százalékos lehet az idén, ugyanakkor azon cégek, amelyek fő tevékenységi területe a lakásépítés, ennél kisebb aránnyal is számolhatnak.

A szövetség közleményében rámutatott: az áfa-emelést a lakáspiacon nem lehet érvényesíteni, ugyanakkor a hitelezési nehézségek miatt jelentős visszaesés tapasztalható a megrendelés állománynál. Ráadásul a közvetlen piaci értékesítésű lakások közül sokat még nem tudtak eladni, ami pénzügyi, gazdálkodási nehézségeket okoz.

Az ÉVOSZ szerint a rendelésállománynak az év hátralévő részében 35 százalékkal kellene növekednie ahhoz, hogy az ágazat teljesítményének csökkenése 2009 év végén megálljon. Erre azonban nem lehet számítani a közlemény szerint.

Az ÉVOSZ közölte: a magánberuházások a gazdasági válság következtében csaknem megszűntek, de az állami, önkormányzati beruházások mértéke is jelentősen csökkent. Három éve 1100 milliárd forint volt a közmegrendelés, míg a cégektől kapott adatok alapján az idei évre ez 900 milliárd forintra prognosztizálható.

Az ÉVOSZ által készített felmérés arról tanúskodik, hogy a megkérdezett vállalkozások 2009-ben a piaci lehetőségeik további, átlagosan 5-7 százalékos szűkülésével számolnak. A szervezet nagysága függvényében a felmérés megállapította, hogy minél kisebb egy vállalkozás, annál inkább borúlátóan ítéli meg piaci lehetőségeit.

A cégek további létszámcsökkentésben, a kis szervezetek tevékenységük átmeneti kényszer-szüneteltetésében is gondolkodnak. Nyári-őszi szezonális fellendülést és az ehhez tartozó bővített foglalkoztatást az idén a cégek nem jeleztek. A szűkös kereslet állapotában felértékelődött a közmegrendelésekre való ajánlatadás és munkavégzés lehetősége.

A közlemény szerint az építési vállalkozások azt várják, hogy az általános gazdasági helyzet javulásával 2010 év második felétől bővül a keresletet.

Az ÉVOSZ kimutatása szerint a mikro-és kisvállalkozói körben nagyobb figyelmet kap az építési export lehetősége is. A vállalkozók elsősorban a németországi munkák iránt érdeklődnek.