Még egy év hanyatlás vár az amerikai ingatlanpiacra

Vágólapra másolva!
A 2007 óta tartó időszak alatt először csökkent a lakásárak visszaesésének üteme az Egyesült Államokban. A második negyedévben 12,1 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az amerikai gazdaság egyik legfontosabb állapotjelző mutatója a mérséklődő visszaesés ellenére még nem jelent stabilizációt. A kényszerű ingatlanárverések és a túl magas kockázatú jelzáloghitelek száma még mindig veszélyeket hordoz magában - írja az ingatlanpiaci szakhonlap, a Zillow elemzésében.

A tizedik negyedéve eső Zillow lakásár-index 186 500 dolláron állt 2009 második negyedévi adatai szerint. A mérőszám 161 nagyvárosi körzet árainak változását követi össze szerte az Államokban, és nem csak az értékesített, hanem a meghirdetett értékeket is figyelembe veszi.

Az első negyedévben 12,4 százalékkal esett az index éves összehasonlításban, azaz a másodikban mérséklődés tapasztalható. Azonban a gyenge piac jelei még mutatkoznak az sejtetve, hogy az ingatlanpiac még nem érte el a mélypontját.

A Zillow vezető közgazdásza úgy véli, hogy bátorító a több piacon tapasztalható fellendülés az értékesítésben illetve az árindex mérséklődése, de Stan Humphries óvatosan bánna az optimizmussal a közeljövőre nézve. "Az ingatlanárverések magasan tartják a lakásértékesítési számokat, míg alacsonyan az árakat."

A jelzáloggal fedezett hitelek bedőlési adatairól szóló hírek arra engednek következtetni, hogy 2010 közepén fog tetőzni az árverési hullám - véli Humphries. Ezt a hatást erősíti a munkanélküliségi ráta alakulása és a rossz befektetési eszközök magas aránya is. Az ingatlanpiac fellendülése tehát még hónapokig várat magára késleltetve az egész gazdaság gyógyulását.