Négyezer fős konferenciaközponttal bővül a Syma-csarnok

Vágólapra másolva!
A régóta égető budapesti rendezvényhelyszín-hiányt reméli megoldani a Syma a Puskás-stadion melletti csarnoka mellé tervezett kongresszusi központtal. A beruházás megkapta az építési engedélyt, de finanszírozója még nincs.
Vágólapra másolva!

Ötmilliárd forintból 4300 fős kongresszusi központot épít a budapesti Dózsa György úton lévő Syma-csarnokhoz a Syma+SD Kft. - jelentette be Szántó András ügyvezető igazgató.

A 2011 tavaszára elkészülő létesítményt 80 százalékban hitelből finanszírozná a fejlesztő, jelenleg bankokkal tárgyal. Az építési engedély másfél éves késedelme miatt megdrágult a projekt finanszírozása, de nem kizárt, hogy az idegenforgalmi keretből uniós forráshoz is jussanak - tette hozzá az ügyvezető.

A felépülő új szárny 21 ezer négyzetmétere kapcsolódik a meglévő csarnokokhoz, amelyeket szintén felújítanak. A C csarnokba, illetve az új épület emeletére kerülnek a szekcióülések termei, ezekben - a 4300 fős plenáris terem mellett - 5300 embernek jut hely. Az A-csarnokban pedig egyszerre ugyanennyi ember tud leülni étkezni.

A svájci Syma magyar leányvállalata 2005-ben állami tendert nyert a sportközpont építésére, és vállalta, hogy 2011-ig kongresszusi központot is épít a Puskás-stadion melletti területen. A három csarnok után most indul ennek az építése, majd 2030-ban a teljes létesítmény az állam tulajdonába kerül.

Jelenleg nincs megfelelő nagyságú kongresszusi központja Budapestnek, és sem az állam, sem a főváros nem tervez ilyet építeni. Emiatt évente több nagy rendezvénytől esik el a főváros. A tájékoztatón elhangzott, hogy Bécsben egy hasonló központ 1,2 millióval növeli a vendégéjszakák számát. (Budapesten jelenleg 5,1 millió a vendégéjszakák száma egy év alatt.)