Európából eltűntek az amerikai ingatlanvásárlók

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két év egyik legjelentősebb változása az európai kereskedelmi ingatlanpiacon, hogy a válság miatt eltűntek a korábban nagyon aktív amerikai vevők - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtt a virágzó ingatlanpiacon az amerikai befektetők diktálták a tempót európában, 2007 első felében több mint 20 milliárd eurót fektettek be a kontinensen.

Mára a gazdasági válság miatt teljesen megváltozott a helyzet, az amerikai szereplők szinte teljesen eltűntek Európából: 2009 első felében mindössze 400 millió eurót fektettek be a földrészen, ráadásul 700 millió euró értékű befektetésüktől váltak meg. Így - sok év után először - nettó eladók lettek az amerikai befektetők az európai porondon - derül ki a CBRE elemzéséből.

Az amerikai ingatlanosok nemcsak az európai piacról tűntek el, de hazájukban sem aktívak. Az amerikai vevők tavaly meg voltak róla győződve, hogy alacsonyabb árak jönnek, és igazuk is lett. Vannak viszont arra utaló jelek, hogy az amerikai befektetők a közeljövőben aktívabbá válnak Európában - mondta Ray Torto, a CBRE vezető elemzője, hozzátéve: a ma tőkét gyűjtő amerikai alapok egyre nagyobb mértékben tekintik Európát potenciális befektetési célpontnak, és jelentős tőke áll rendelkezésükre a befektetésekhez.