Az államosított jelzálog lehet az ír válságkezelés

Vágólapra másolva!
Rengeteg az eladatlan ingatlan Írországban, s ezekre hamarosan az állam teheti rá a kezét, a jelenlegi tulajdonosoknak más választása nem lévén. Az állam így rengeteg kezelendő ingatlanhoz jutna, míg a terv eredményességét kétli a szakma.
Vágólapra másolva!

Az ír kormány szerdán nyújtja be javaslatát, amely arról szól, hogy 60 milliárd euró értékben vásárolna ingatlan fedezetű hiteleket a bajba jutott bankoktól, hogy megerősítse őket és pénzt juttasson a pénzügyi rendszerbe. Az amerikaihoz hasonló ingatlanpiaci válság dúl ugyanis a szigetországban, ahol körülbelül 90 milliárd eurónyi a kisegítendő jelzáloghitel.

A tervet támadja az ír ellenzék és a közgazdász szakma egy része is, azzal érvelve, hogy az csak azt a nagytőkét és bankvilágot segítené, akik a bajt okozták. "Arra kérni az adófizetőket, hogy vállalják az első pofont, nem tisztességes" - mondja az ellenzéki Fine Gael egy tagja, Richard Bruton.

Az ír állam már 7 milliárd euró értékben pumpált pénzt a két vezető bankba és szinte minden hitelre garanciát vállalt, azonban ez sem volt elegendő - írja a Wall Street Journal. A felállítandó Nemzeti Eszközkezelő Ügynökség vásárolná fel a bankok ingatlan fedezetű hiteleszközeit, fizetségül pedig az Európai Központi Banknál beváltható kötvényeket adnának.

Jelenleg a program összege foglalkoztatja leginkább az ír politikát és a gazdasági szférát, mivel a túl nagy büdzsé az államadósságot ugrasztaná meg, a túl kicsi pedig hatástalan maradna. A valódi kérdés azonban nem ez, hanem hogy mit is kezdene az állam a jelzáloghitelekkel.

A hitelek nagy része ugyanis feltehetőleg bedől, tehát az állam kezére kerül az ingatlan. Karl Whelan a dublini egyetem közgazdásza szerint így az állam évekre belebonyolódik az ingatlanok értékesítésébe és fejlesztésébe, ráadásul az ingatlanpiac fellendülését tekintve is kétségeit fejezte ki.