Vágólapra másolva!
Kevés a jó adottságú építési telek a fővárosban, de a gazdasági válság okozta gondok miatt is épül kevesebb társasház. Zugló a csökkenés ellenére üde színfoltot jelent - főként a Nagy Lajos Király útján kívüli részei és a Herminamező.
Vágólapra másolva!

Budapest pesti oldalán Zugló az egyik legnépszerűbb lakásvásárlási célpont. A vevők szemében örökzöld a főváros XIV. kerülete, azon belül is leginkább a Nagy Lajos Király útján kívüli részek és a Herminamező a legvonzóbb övezet - hangzott el a fővárosi lakásfejlesztésben érdekelt Cordia Zrt. keddi sajtóbeszélgetésén.

A Cordia nyáron végzett felmérése szerint Budapesten 43 helyszínen építenek, illetve építettek 4 lakásosnál nagyobb társasházat tavaly december óta. Az összesen 2797 új építésű lakásból 2152 darabot értékesítettek, a fennmaradó 645 még eladatlan.

Budapesten egyre kevesebb jó adottságú építési telek található, ráadásul az értékesítési nehézségek miatt a bankok nehézkesen, illetve csak szigorú feltételekkel finanszíroznak újabb fejlesztéseket. A választék tehát csökken, jóllehet az építők nyakán sok üres lakás marat az elmúlt évben, miután 50-60 százalékkal szűkült a piaci kereslet.

Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója folyamatos kínálatcsökkenésről számolt be. Négy éve Zuglóban még 1772 eladatlan lakás közül válogathattak a vásárlók, tavaly 830, jelenleg 644 darabot számlál a kínálat. Az év végén várhatóan 560 vár majd gazdára. Zugló régóta számít jó és biztos megtérülést hozó fejlesztési területnek, hiszen míg a fővárosi értékesítettségi átlag 70 százalék, addig a XIV. kerületben 77,8 százalék.

A költségvetési szigor nem tett jót a fővárosi lakáspiacnak, a vásárlók kivárnak, jegelik vételi szándékaikat, bár ez a tendencia Zuglóban kevésbé jelenik meg - hangoztatta a vezérigazgató. A kerület lakosai ragaszkodnak megszokott környezetükhöz - erre utal, hogy a Cordia kerlüetben épülő lakásainak felét helyi lakosok foglalták le -, de sokan költöznek a XVI., valamint a VI. és VII. kerületből is.