Rossz bőrben van a Club Aliga-tulajdonos anyacége

Vágólapra másolva!
Izraeli sajtóhírek szerint a csődöt próbálja elkerülni adósságai átütemezésével a Club Aligát birtokló magyar cég 50 százalékos tulajdonosának anyavállalata. A Pro-Mot Kft. azonban állítja, közvetlen résztulajdonosa, az AFI Europe tevékenységét nem befolyásolják az Africa-Israel Group gondjai.
Vágólapra másolva!

Rossz esetben akár fizetésképtelenné is válhat az izraeli Africa-Israel Group ingatlanfejlesztő. A cégcsoport a napokban hozta nyilvánosságra könyvvizsgálói jelentését, amelyben úgynevezett "going concern" figyelmeztetés szerepel. Ez lényegében azt jelenti, hogy a könyvvizsgáló nem látja biztosítottnak a cég hosszú távú működését.

Az Africa-Israelt jelenleg 7,4 milliárd sékelnyi (1,9 milliárd dollár) kötvényadóssága átütemezéséről tárgyal, a novemberben esedékes 557 millió sékeles törlesztésre már nem volt képes. A Jerusalem Post csütörtöki információja szerint a következő tárgyalási nap december 20. - a tét tulajdonképpen az, hogy a cég elkerülhesse a csődöt. November 22-én a vállalat be is jelentette, hogy ha nem sikerül megállapodnia az adósság átütemezéséről, fizetésképtelen lesz.

A háttérben az áll, hogy az Africa-Israelt nagyon megviselte a gazdasági válság, az ingatlanárak csökkenése miatt különösen Manhattanben veszített sokat - írta a minap a Bloomberg. Nemrég közzétett harmadik negyedéves jelentésében 348 millió sékel (92 millió dollár) veszteségől számolt be, a Tel Aviv-i tőzsdén jegyzett részvényeinek értéke 93 százalékkal zuhant 2007 májusa óta.

Mindez magyar szempontból azért érdekes, mert a cégcsoport egyik vállalata, az AFI Europe N.V. két évvel ezelőtt megvette a nagyszabású fejlesztésre váró Club Aligát birtokló Pro-Mot Kft. 50 százalékos tulajdonrészét. A másik 50 százalék a Hollandiában bejegyzett SBI Real Estate Development B.V. birtokában van.

"Az anyavállalat gondjai nem befolyásolják az AFI Europe N.V. projektjeit, így természetesen a Club Aliga előkészítés alatt álló fejlesztése sincs veszélyben" - közölték az [origo] érdeklődésére a Pro-Mot Kft.-nál. Az ügyvezető távollétében név nélkül nyilatkozó munkatárs kérdésünkre azt mondta, a tervezői fázis végén tartanak, az önkormányzatnál most van napirenden a szabályozási terv módosítása. "Reméljük, hogy jövőre elindulhat a beruházás" - jelentette ki. (Tény, hogy az AFI Europe jelenleg is aktív: nemrég adta át Bukarestben a Románia legnagyobb bevásárlóközpontjának számító Kotroceni Parkot.)

A Balatonvilágos közigazgatási területén lévő egykori Club Aliga pártüdülő hasznosítására sokáig keresett befektetőt az állam, míg végül 2006 decemberében a Pro-Mot Kft. 5,5 milliárd forintos ajánlata nyert a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ötödik tenderén. A vállalkozás a 47 hektár nagyobb részét megvette, a csaknem másfél kilométeres Balaton-parti sávra pedig, a kikötővel együtt, vagyonkezelői jogot kapott.

A hoteltől a bevásárlóközpontig sokféle lehetőség szóba jöhet - mondta Zvi Frank, a Pro-Mot Kft. ügyvezetője két éve lapunknak arra a kérdésére, hogy pontosan mit építenének a Club Aliga területén. Ugyanő egy idén nyári konferencián azt mondta, terveik szerint tíz-húsz év alatt 75 milliárd forint befektetéssel négy nagy szálloda, továbbá kisebb nyaralók épülnének, a jelenlegi növényzet megőrzése mellett.