Az agrártárca kitolná a földvásárlási moratóriumot

Vágólapra másolva!
Az agrártárca szerint két évvel meg kell hosszabbítani a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot.
Vágólapra másolva!

Az agrártárca szerint az érvényben lévő földvásárlási moratóriumot meg kell toldani két évvel, azaz a tárca támogatja a parlamenti MSZP-frakció agrármunkacsoportja által a hónap elején, az Országgyűlésnek benyújtott határozati javaslatot - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.

A honatyák várhatóan februárban fogadhatják el a javaslatot. Az ügyben az Európai Unió illetékeseivel folytatott tárgyalásokon könnyebb dolga lehet a kormánynak - bármilyen összetételű kabinet is alakul a választásokat követően -, ha a földvásárlási tilalom 2011-et követő meghosszabbítását egy parlamenti határozat is támogatja.

Brüsszel a közelmúltban jóváhagyta, hogy Magyarország a földvásárlásokhoz kért hitelekhez kamattámogatást nyújtson. Ez az intézkedés 2013-ig lehet érvényben. Gőgös Zoltán szerint a földvásárlási moratórium meghosszabbítása csak akkor érheti el célját, ha az Országgyűlés új földtörvényt is alkot, amely garantálja a spekulációs tőke kizárását a földügyletekből.