OC: Most érdemes új fővárosi lakást venni

Vágólapra másolva!
Valószínűleg még az idei év első félévében tetőzik az eladatlan új lakások száma a budapesti piacon. A jó alkupozíció és a márciustól szigorodó hitelfeltételek mellett azért sem érdemes halogatni a vásárlást, mert ha beindulnak az új beruházások, magasabb árakkal kell majd kalkulálni - írja közleményében az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat.
Vágólapra másolva!

Tavaly alig több mint 1600 újépítésű társasházi lakást értékesítettek a fővárosban. A korábban (még a válság előtt) vásárolók közül is sokan visszaléptek a vételtől, így az eladatlan lakások száma a már átadott beruházásokban most először meghaladta a háromezret. 2009 végén 3800 körül alakult ez a szám, de mivel a még épülő beruházásokban is gazdára vár közel 3000 lakás, jelenleg 6800 körüli lakásból választhat, aki új lakásba költözne Budapesten.

A beruházói lendület tehát még tart, vagyis a már megkezdett építkezéseket többnyire befejezik a fejlesztők. Tavaly mindössze 10 százalékkal, 7000-re csökkent a megépülő lakásszám 2008-hoz képest. Idén viszont jóval nagyobb visszaesés várható: az újonnan piacra kerülő lakásszám megfeleződhet, és elindulhat az eladatlan készlet felszívódása.

Valószínűleg még az első félévben, 4500 körül tetőzhet az eladatlan lakások száma Budapesten. A vevőknek érdemes most körülnézni a piacon, hiszen a januári illetékcsökkenéssel, az ingatlanadó elbukásával, illetve a változatos akciókkal, kedvezményekkel nincs ésszerű ok a vásárlás halogatására. Emellett érdemes a hitelkérelmeket február végéig beadni, mert márciustól csak jóval szigorúbb feltételekkel és magasabb önerővel lehet majd lakáshitelhez jutni.

Ha idővel magához tér a kereslet, bizonyos kerületekben akár egy éven belül felszívódhat az eladatlan készlet. Az újonnan elinduló beruházásokban pedig minden bizonnyal a mostaninál magasabb áron lehet majd lakást venni, mivel a beruházási és finanszírozási költségek is nőttek, és a korábbinál lényegesen magasabb saját erőt kívánnak meg a bankok a fejlesztőktől.