Újabb hitelválságtól tartanak a britek

Vágólapra másolva!
Újabb hitelválságot és ennek nyomán ingatlanáresést valószínűsítenek 2011-re a nagy-britanniai szakértők - számolt be róla a Daily Telegraph internetes verziója.
Vágólapra másolva!

A brit hitelezők jövő januárban nehéz helyzetbe kerülnek, akkor kell ugyanis elkezdeniük az államtól 2007-2008-ban kapott, összesen 319 milliárd fontnyi segély visszafizetését.

A Moody's hitelminősítő előrejelzése szerint a bankok és lakásépítő szövetkezetek jelentősen meg fogják drágítani a hitelezést, hogy teljesíteni tudják a kötelezettségeiket - noha hitelhez jutni természetesen most is sokkal nehezebb, mint a válság kitörése előtt.

Az újság úgy tudja, a lobbicsoportok megpróbálták elérni, hogy a törlesztés határidejét meghosszabbítsák, de a Bank of England vezetője, Mervyn King jelezte, hogy erről szó sem lehet, 2014-ig vissza kell fizetni az adófizetők pénzét.

A lassulás leginkább a lakásépítő szövetkezeteket fenyegeti, a Moody's szerint jó részüknek a fennmaradás is nagy kihívást jelent majd. A szövetkezetek szövetsége már kezdeményezte a brit pénzügyi felügyeletnél egy új finanszírozási forma bevezetését.

A Capital Economics kutatóintézet arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a hitelszűke valóban bekövetkezik, az alighanem megakasztja majd az ingatlanpiac talpraállását. Vagyis az elmúlt hónapokban már emelkedésnek indult árak ismét erős nyomás alá kerülnek majd.