FHB: az idén tovább esnek a lakásárak

Vágólapra másolva!
Az FHB tavaly bevezetett lakásárindexe azt mutatja, hogy reálértékben 7,6 százalékkal lettek olcsóbbak a lakások 2009-ben. Idén még nagyobb mértékű csökkenést valószínűsít a bank - a földpiacon azonban nincs válság.
Vágólapra másolva!

A magyarországi lakásárak az idén várhatóan 9 százalékkal esnek - mondta Harmati László, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese, a bank által tavaly bevezetett, tranzakciós adatokon alapuló lakásárindex számait ismertetve.

A 2000-es, 100 pontos induló értékéhez viszonyítva az index 2009 harmadik negyedévére 179,11 pontra esett. A csúcsa 2008 első negyedévében 200,7 pont volt.

A múlt évi index 4,5 százalékos csökkenést mutat 2008-hoz képest, de az inflációt is figyelembe véve az esés 7,6 százalékos volt. A társasházak értéke tavaly többet csökkent, mint a családi házaké. A kínálati oldal "oldódik", kezdi elfogadni a piaci árakat - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az FHB most először tette közzé a 2010. évre szóló lakásárprognózisát, amely ezúttal további 9 százalékos csökkenést jelez. Az előrejelzés három pillére: a makrogazdasági adatok, az FHB értékbecslőinek helyzetjelentése, valamint a hasonló válságok nemzetközi tapasztalatai.

Még az idén megjelenik az FHB termőföldárindexe is. Ez a részpiac a válság ellenére nem lett olcsóbb, sőt az árak tavaly kétszámjegyű növekedést mutattak.