Adósságcsapdában tízezer fővárosi társasház

Vágólapra másolva!
Tízezerre tehető azoknak a fővárosi társasházaknak a száma, amelyeknek nemhogy a karbantartási munkálatokra nincs pénzük, de még a közüzemi számlákat sem tudják rendszeresen kifizetni. Riasztóan nő a háztartások fizetésképtelensége - állítja egy fővárosi ingatlankezelő cég.
Vágólapra másolva!

Minden negyedik fővárosi társasház adósságcsapdában vergődik, a közel 10 ezer lakóközösség által felhalmozott tartozások becsült értéke a 100 milliárd forintot is meghaladhatja - áll a Budapesten ingatlankezeléssel foglalkozó Premier Ház Kft. csütörtökön nyilvánosságra hozott, tavalyi adatokat alapján készített elemzésében.

A helyzet kialakulásának oka a rossz pénzügyi tervezés, a tartalékképzés elhanyagolása és a szakértelem hiánya mellett a háztartások riasztóan növekvő fizetésképtelensége - állapítja meg az elemzés. Egy sikeresen működő közös képviselőnek ma már a joghoz, a közgazdaságtanhoz, az épületgépészethez, a könyveléshez, a pályázatíráshoz, a biztosítási ügyekhez és legfőképpen a követeléskezeléshez is értenie kell.

Az új társasházi törvény kötelező könyvvizsgálatot ír elő azoknál a társasházaknál, amelyek éves pénzügyi forgalma meghaladja a 10 millió forintot, illetve az albetétek száma több ötvennél. Ez sokat segít majd abban, hogy a tulajdonosok tisztább képet kapjanak a társasházak működéséről, de önmaguknak nem lesz több pénzük ettől - állapítja meg az elemzés.