A válságálló ingatlan is csak nominálisan tartotta az értékét

Vágólapra másolva!
A panelok lettek a válság legnagyobb vesztesei, a központi elhelyezkedésű, kisebb városi lakások pedig a leginkább értékállóak - állapította meg a legkeresettebb és a legnagyobb értékvesztést elszenvedett ingatlanokról készített körképében az egyik nagy hazai ingatlanközvetítő lánc.
Vágólapra másolva!

Jelentős kereslet- és árcsökkenés, a kisebb, olcsóbb ingatlanok iránti érdeklődés növekedése, valamint a készpénzes vásárlók túlsúlyba kerülése jellemzi a lakáspiacot immár másfél éve - írja elemzésében az Otthon Centrum (OC) országos ingatlanközvetítő franchise-hálózat.

Az OC az összehasonlításhoz 2008 első félévét vette alapul. A kereslet két év alatt országos átlagban egyharmadával esett vissza. Átlag alatti a csökkenés Budán (a II. és XII. kerületben csak 20 százalék) és a környező agglomerációban, illetve a vidéki városok közül Győrött. Kaposváron ugyanakkor 40-50, Tatabányán 35-40 százalékos a visszaesés.

"Nemcsak a kereslet csökkent jelentősen, de a piacon maradt lakásvásárlók összetétele is átalakult. Míg 2008-ban országosan 30 százalék körüli volt azok aránya, akik vagy már meglévő hitel fedezetcseréjével, vagy teljes egészében készpénzből vettek lakást, addig idén az arányuk már eléri a 70 százalékot" - emelte ki Valkó Dávid, az OC vezető elemzője.

Regionális eltérések

A regionális eltérések megmaradtak: az említett arány a II. és XII. kerületben, illetve Siófokon és környékén 90 százalék, ugyanakkor a kelet-pesti agglomerációban, például, csak 45-50 százalékot tesznek ki a készpénzes vevők.

Az OC körképe szerint több paraméter mentén - méret, szobaszám, ár, típus - adták alább igényeiket a lakáskeresők. "Az áresés területenként 10 és 35 százalék közötti volt az elmúlt két év során. Leginkább a panellakások veszítettek értékükből, elsősorban az elavult gépészet, szigetelés és távfűtés miatt" - mondta Valkó Dávid.

Az értékcsökkenést okozhatja az a speciális piaci helyzet is, hogy egy-egy koncentrált területen - így a vidéki panellakótelepeken - megnőtt a kínálat a korábban minimális önerővel vásárolt lakásokból, melyektől most tömegesen szabadulnának a tulajdonosok, lejjebb nyomva az árakat.

Válságálló ingatlanok

Vannak válságálló ingatlanok is, melyek nominálisan tartják az árukat. Leginkább az újépítésű vagy újszerű, néhány éves lakások tartoznak ide. Városi környezetben a központhoz közeli, kisebb lakások a leginkább válságállóak, külön kategóriát pedig a csekély kínálatú, kuriózumszámba menő ingatlanok képeznek, például a jó fekvésű telkek, magas nívójú családi házak, vagy egy-egy területen ritkának számító új vagy újszerű ingatlanok.

"A válság mélypontját már magunk mögött tudhatjuk, és idén lassan elindul a kilábalás. Bár a piac működésére, az árak alakulására jelentős kockázatot jelent a kényszerértékesítés előtt álló ingatlanok tömege, a befektetési céllal vásárlóknak, illetve azoknak, akik eddig a legkedvezőbb árszintre vártak, nem érdemes tovább késlekedniük" - tette hozzá Valkó Dávid.