Újjászületik a Kvassay-zsilip környezete

Vágólapra másolva!
Környezettudatos irodaházakat, panorámás lakásokat, kereskedelmi és kulturális központot tervez építeni a Wing Zrt. a Lágymányosi híd déli lábától induló, a Duna, majd a Ráckevei Duna-ág által határolt 15 hektáros területen.
Vágólapra másolva!

A ferencvárosi Duna-part egyik utolsó beépíthető ingatlanán, a Kvassay híd és a Lágymányosi híd között fekvő területen százmilliárdos befektetéssel új városnegyedet építene a Wallis-csoporthoz tartozó Wing Zrt. A Duna Passage néven bemutatott projekt sajátossága, hogy két oldalról is folyópart határolja.

A belvároshoz közelebbi, északi ingatlanrészen elsősorban irodák épülnek, míg a védettebb déli fertályon mintegy 1000 lakás. A tervezők a helyi klímához és funkcióhoz igazították az épületek formáját, továbbá hasznosítani kívánják a Duna vizét, többek között a zöldfelületek locsolására és a mellékhelyiségek öblítésére.

"Újra akarjuk éleszteni a Duna-partot: a jelenleg barnamezős ipari területen nemzetközi hajókikötő, part menti közterek, sétány, játszótér, kerékpárút és szoborpark is épül - közölte Noah M. Steinberg, a Wing elnök-vezérigazgatója.

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere elmondta, a beruházó vállalta egy új HÉV-megálló építését, a Soroksári út szélesítését, aluljárók kialakítását, továbbá az új kerékpárutaknak a meglevővel való összekötését. Az önkormányzat óvodát nyit, és a későbbiekben dönt iskola alapításáról.

A fejlesztő Wing Zrt. úgy kalkulál, hogy a zöld technológiák alkalmazásával az épületek működtetése a hagyományos üzemeltetési költségek felébe kerül majd. Az épületek legfeljebb 35 méter - az irodaházak 7-8, a lakótornyok 14 emelet - magasak lesznek. Az első irodaház átadását 2013-ra tervezik, az utolsó épülettel 2021-ben végeznének.

A beépíteni kívánt terület egyik része korábban a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézeté (VITUKI) volt. Budapest első, a területen álló toronyháza továbbra is az időközben nonprofit társasággá alakított intézeté marad. A többi ingatlant a fejlesztő 2006 óta felvásárolta.

Forrás: [origo]
Látványterv