Kétszázmillió euróból építenek városközpontot Pasaréten

Vágólapra másolva!
Városrészközpontot épít az SCD a Pasarét központjában fekvő egykori laktanyaegyüttes helyén. Egy több mint százéves épület már megkezdődött felújításával kialakítandó irodaház mellett a cég közösségi, szolgáltató létesítményeket szán a területre.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az ingatlanfejlesztés a volt hűvösvölgyi laktanya területén: a Balaton körüli terveiről ismert SCD Group Officium névre keresztelt irodaházának átadása 2011 első negyedévére várható - közölte a beruházó csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Hűvösvölgyi út, Riadó utca, Pasaréti út, Hidász utca által határolt, leendő Akadémia Park első fázisa valójában egy átépítés, a 113 éves egykori Kadétiskola, illetve a szomszédos trafóház épületéből az SCD ígérete szerint energiatakarékossági szempontból Magyarország legmodernebb irodaháza készül majd el.

Az összesen 15 ezer négyzetméternyi bérbe adható irodaterület mellett nyitott, parkos, sport-, kereskedelmi és szolgáltató funkciókat egyaránt felvonultató városrészközpontot szán a cég a jelenleg elzárt, használaton kívüli, közel 13 hektáros területre. Ezen létesítmények részletes tervezése a fővárosi és a kerületi szabályozási terv összehangolása után indulhat, de egy pályázatra a meghívott neves hazai és külföldi építészirodák már készítettek koncepcióterveket.

Annyi biztos, hogy megmarad a védettség alatt álló, említett Kadétiskola (illetve annak eredeti szárnya), a főkapu, a Henczy-kripta, a központi fasor, valamint a Honvéd Lovarda, melynek használati jogát a társaság 99 évre átadta az önkormányzatnak.

A beruházás összértéke legalább 200 millió euró, elkészülte 2013-ra várható. Az SCD tájékoztatása szerint a projektcégben 5 százalékos részesedéssel rendelkező II. kerületi önkormányzat azt reméli, hogy a leendő központ révén a túlterhelt Pasaréti és Hűvösvölgyi út befelé irányuló hétközi forgalmának egy része itt megáll majd. Épül ugyanis 250 p+r parkoló, kerékpárút, továbbá egy új végállomás a meghosszabbítandó 59-es villamosnak.

A kerületi önkormányzat még 2008 augusztusában írta ki a pályázatot az állami tulajdonú, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő ingatlanegyüttesre. Tavaly januárban az SCD Group 6,85 milliárd forintos ajánlata nyert.

Forrás: [origo]
Látványterv