Most érdemes ingatlant venni

Vágólapra másolva!
Az ingatlanárak elérték mélypontjukat, innentől már emelkedésük várható - állítja az Otthon Centrum, amit az OTP Bank is megerősít, mivel folyamatosan növekszik a forintalapú lakáshitelezés.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanárak elérték mélypontjukat, így aki vásárolni akar, ne várjon tovább - hangsúlyozta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. Hozzátette: az idén az árak tavalyinál kisebb csökkenésére számítanak. Felhívta a figyelmet arra: most a lakásokból általában túlkínálat van, ám a minőségi új lakásokból a következő időszakban hiány lesz. Az elemző szerint az idei év jól indult az OC számára, az első negyedévben a tranzakciók száma 15 százalékkal emelkedett, az idén 5 százalékos forgalombővülést várnak. A forgalomnövekedést a banki hitelezés fokozatos újraindulása is támogatja.

Rekord mennyiségű eladatlan új és használt lakás, jobb esetben 6-8 hónapos értékesítési idő és csökkenő, illetve stagnáló árak jellemzik az ingatlanpiacot - mondta az elemző. Míg 2005-2010 között Budapesten 1500-2000 között volt az eladatlan új lakások száma, az idén januárban elérte a 3800-at. Az Otthon Centrumnál 2008 júliusa és 2010 áprilisa között Budapesten 10-15, vidéken 20-25 százalékos áresést regisztráltak.

Ötödár is lealkudható

Valkó Dávid úgy vélekedett, hogy az új lakások esetében 5-15 százalékot minden beruházásnál lehet alkudni. A fejlesztői hitel, a bérleti joggal kombinált opció is megjelent, már 15-20 százalékos befizetéssel be lehet költözni az új lakásba. Az eladók, hogy értékesíteni tudják ingatlanjukat, akár az irányár egyötödét is elengedik, s a vevők is alábbadtak igényeikből, például kisebb lakással is beérik. A vevői oldalon a hosszabb döntési idő a jellemző, visszaszorult a "beleszerettem" vásárlás, hosszú távú befektetésként gondolnak a lakásra - figyelembe véve a későbbi költségeket is -, az ár/érték arány a döntő. Többségbe (70 százalék) kerültek a készpénzes vevők, míg az arány korábban fordított volt - mondta.

Illés Zoltán, az OTP Bank ügyvezető igazgatója szerint a forinthitelezés bővülése lendületet adhat a lakáspiacnak. Illés elmondta: az OTP Bank részesedése az új folyósítású forinthitelek terén az első félévben dinamikusan nőtt, meghaladta a 20 százalékot. A forinthitelt igénylők aránya - a szerződések darabszáma szerint - az év első hat hónapjának átlagában 83 százalékot tett ki, a félév végére pedig már 93 százalékra nőtt.