Többen bérelnének lakást, a díjak sem magasak

Vágólapra másolva!
Változóban a viszonyok a bérlemények piacán, a fővárosban ma már esetenként jobban megéri új építésűt bérelni, mint belvárosi használtat - állítja az egyik nagy online ingatlanhirdetési oldal. A díjak az utóbbi években csökkentek, a kereslet ugyanakkor most nagyobbnak ígérkezik a korábban megszokottnál.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a válság hatására az emberek figyelme a lakásvásárlás felől a bérlemények irányába mozdult - írja közleményében az Ingatlan.com. A keresőportál statisztikái szerint a bérlakásra irányuló keresések száma 2010-ben eddig a korábbi évek csúcsszintjén mozgott, és a legutóbbi, júniusi adatok szerint arányuk az összes keresésen belül 17 százalékra emelkedett.

Bár alapvetően jobb a bérlők alkupozíciója, mint a tulajdonosoké, július-augusztus - a főiskolai-egyetemi tanévkezdés előtti időszak - jó lehetőség a kedvező adottságú lakást bérbe adók számára. Budapesten a bérleti díjak 40-50 ezer forintnál kezdődnek, és 80 ezerig nagy a kereslet, 100 ezer forint környékén viszont már nehéz bérlőt találni. A luxusingatlanok 1000-1200 eurós díját pedig főként a külföldi vezető beosztású bérlők tudják megfizetni - áll a közleményben.

A diákok jellemzően júliusban kezdik el nézegetni a bérleményeket, általában augusztusban veszik ki, és alapesetben egy évre bérlik. A másik fő célcsoportot jelenleg a fővárosba érkező vidékiek képviselik, akik itt dolgoznak, netán az egyetem elvégzése után itt maradtak.

A kereslet az olcsóbb, 50-70 ezres kategória 2 (esetleg 3) szobás lakásai iránt erős, a VI., VII., VIII., IX. kerületben, a Nagykörút környékén, a 4-6-os villamos vonzáskörzetében, illetve Budán a XI. kerületben, a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Műegyetem környezetében. A diákok, ha lehet, bútorozottan veszik ki a lakásokat, de legalább ilyenn fontos az alacsony legyen a rezsi. Ez ilyen árfekvésben és lakásméretben többnyire gázkonvektoros vagy Héra-fűtésű lakásokat jelent, ritkábban cirkósat.

A Ferencvárosban 60-70 ezer forintért már 1,5-2 szobás új építésű lakás bérelhető (a válság előtt 100 ezer forint is lehetett havonta), míg egy használt, 2 szobás belvárosi ingatlan 80 ezerbe is kerülhet. Az új építésűhöz sokszor van teremgarázs-beálló, többnyire modernek a bútorok, a belső elrendezés, ráadásul a rezsi is alacsony.

A fővárosból fokozatosan tűnnek el a nemzetközi cégek külföldi munkatársai, akik régebben főként a Belvárosban béreltek lakást. A külföldi diákok ugyanakkor továbbra is jelen vannak a piacon: japánok, törökök, izraeliek, norvégok, akik főként az orvosi és állatorvosi egyetemet látogatják.