Jön az új lakás-takarékpénztári törvény

Vágólapra másolva!
Az idén ősszel beindítja a kormány az otthonteremtési program társadalmi vitáját, de lesz olyan törvény, amely hamarosan már a parlament elé kerül. Jelentősebb források várhatóan két év múlva lesznek elérhetők - ekkor indulhat a bérlakásprogram is - , de az energiatakarékos felújítások már jövőre elkezdődhetnek.
Vágólapra másolva!

A parlament ősszel elfogadja a lakás-takarékpénztári törvény módosítását, így jövő év elejétől már több hitelt nyújthatnak a pénztárak a tagjaiknak - mondta Bencsik János nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár a Lakásvásárt kísérő konferencián pénteken Budapesten.

Az államtitkár szerint azonban a források bővülése csak a kormányzati ciklus közepére várható. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója is úgy vélte, hogy a lakás-takarékpénztári megtakarítások csak két év múlva kaphatnak nagyobb állami támogatást.

Bencsik János június végén mondta az [origo]-nak adott interjújában, hogy a kormány két év alatt 100 ezer forint fölé emelné a lakás-takarékpénztári befizetések éves állami támogatásának összegét, és más módon is ösztönözné a takarékoskodást.

Az új otthonteremtési programot novemberben bocsátja szakmai-társadalmi vitára a kormány - mondta az államtitkár. A cél az, hogy a jelenlegihez képest évi 5-5 ezerrel több új lakás épüljön, de hogy a teljes számnak el kell-e érnie az évi 40 ezer lakást, azt döntse el a piac - tette hozzá. hangsúlyozta, hogy a program elemei a források rendelkezésre állásának a függvényében valósulhatnak meg.

Fecskeház-program

Az energiatakarékos felújítás évi 100 ezer lakással indul, és évi 200 ezerre növekszik. A széndioxid-kibocsátás vállalt csökkentését a lakásoknál kívánja elérni a kormány, mivel a vállalkozásokat a mai helyzetben nem lehet többlet beruházással terhelni - jelentette ki Bencsik János. Jelezte, két éven belül elindul a bérlakás-építési mintaprogram is.

Kiemelte az államtitkár a fecskeház-program felújítását is: az állam és az önkormányzatok közösen építenek a fiataloknak - egyedülállóknak és családosaknak - olyan garzonházakat, amelyekben kötelező előtakarékosság mellett lakhatnak néhány évig. Az új rendszer eleme lesz a támogatások központi nyilvántartása és a hatékony ellenőrzés is.