A kilakoltatási tilalom miatt lassul a lakásárak csökkenése

Vágólapra másolva!
Hét százalékkal csökkenhetnek idén a lakásárak az FHB várakozásai szerint, míg korábban több mint kilencszázalékos esésre számított a bank. Az árcsökkenést lassítja, hogy kilakoltatási tilalom van érvényben, így a lakáskínálatban nem jelennek meg a bankoknak nem fizető adósok lakásai. A lakásárak egyébként most a 2005-ös év szintjén állnak.
Vágólapra másolva!

Lassult az árcsökkenés a lakáspiacon, az idei második negyedévben 174,2 volt az FHB lakásárindex értéke az első negyedévi 179,1 pont után - közölte Harmati László, az FHB Jelzálogbank Zrt. vezérigazgató-helyettese szerdán. Az FHB a 2010-re vonatkozó februári, 9,3 százalékos éves árcsökkenési előrejelzését 7 százalékra módosította - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Az árcsökkenést lassítja az a tény, hogy kilakoltatási tilalom miatt a lakáskínálatban nem jelennek meg a bankoknak nem pontosan fizető adósok lakásai. Ugyanakkor lényeges lakásárzuhanás nem várható, az viszont előfordulhat, hogy a lakáspiac megélénkülésével - kezdetben - nem emelkednek majd az árak - fejtette ki a szakember.

Harmati László 50-80 ezerre becsülte azoknak a lakásoknak a számát, amelyeknek a tulajdonosai a bankoknál 90 napon túli fizetési késedelembe estek, egyharmaduk már nem először. A lakás-jelzáloghitelek teljes állományának 8,5 százalékánál mérhető 90 napon túli fizetési késedelem. A lakásárak most a 2005. évi szinten állnak.

A válság során 2009 második félévében volt legnagyobb az áresés. A válság alatt nominálisan 13 százalékkal, reálértéken 23 százalékkal csökkentek a lakásárak. A hitelkínálat annyira csökkent a piacon, hogy a nettó hitelezés a 2000-es évek elején mért szinten áll. A forinthitel-állomány csökkent, míg a devizahitel-állomány a svájci frank árfolyamának emelkedésével növekedett - ismertette a legfrissebb adatokat a vezérigazgató-helyettes.