Büntetőügy is lehet a félbemaradt veresegyházi lakóparkból

Vágólapra másolva!
Csalás miatt feljelentést tettek az ügyészségen a veresegyházi Csiki-Berek lakópark ingatlantulajdonosai, és polgári peres eljárást is készülnek indítani az általuk milliós nagyságrendűre becsült káruk megtérítésének reményében. A beruházó cég az ismert vállalkozóé, Csiki-Bege Lajosé, aki nem ismeri el, hogy a lakókat pénzben kifejezhető hátrány érte volna, és a projekt bedőléséért a finanszírozó bankot teszi felelőssé.
Vágólapra másolva!

Üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt feljelentést tettek a veresegyházi Csiki-Berek lakópark ingatlantulajdonosai - tudta meg az [origo]. A lakópark beruházója az ismert vállalkozó, Csiki-Bege Lajos tulajdonában álló Csiki-Bege csoport egyik cége.

A projekt eredetileg tervezett 158 lakásából tízet sikerült eladni, további 62 építését elkezdték, de nem mindegyiket fejezték be. Az autókereskedelemből az év elején - ezzel foglalkozó cégének csődvédelme után - már kivonuló Csiki-Bege csoport nem tudja folytatni a fejlesztést, a lakóparkot vélhetően hamarosan átveszi a finanszírozó CIB Bank.

A beköltözöttek elsősorban azt nehezményezik, hogy a takarékos üzeműnek hirdetett lakóparkban a beruházó szerintük nem építette meg az ígért, geotermikus energiával működő fűtő- és hűtőrendszert, így egyrészt maguknak kell gondoskodniuk a fűtőrendszerről, másrészt nyoma sincs a reklámokban belengetett alacsony rezsinek.

"A vállalkozási szerződés mellékletében a vállalkozó expressis verbis vállalta, hogy a lakások hőenergiával történő ellátását geotermikus energiából előállított távhőszolgáltatás útján fogja biztosítani, (...) a szükséges infrastruktúrát kiépíti, ennek egy ingatlanra jutó ellenértékét a vállalkozási díj tehát kellett, hogy tartalmazza" - áll a szeptember 17-én beadott feljelentésben, melynek elbírálására 60 napja van a Gödöllői Városi Ügyészségnek.

Fűtés: csináld magad

"A szerződése szerint itt mindenki olyan lakást vásárolt, amelynek a műszaki leírásában szerepel, hogy geotermikus energiával fogják hűteni és fűteni. Az első lakók 2008 augusztusában költöztek be, és csak karácsonykor derült ki, hogy a hőközpontot fával és gázzal fűtik. A később vásárlók ugyancsak a beköltözés után értesültek arról, hogy nem kapják meg azt, amiért fizettek" - mondta az [origo]-nak az egyik tulajdonos, Sütő László, aki szerint polgári pert is készülnek indítani.

"A beruházó a normál fűtéses ingatlanoknál megszokotthoz képest legalább 20-30 százalékkal olcsóbb üzemeltetést ígért, de így semmivel sem alacsonyabbak a díjak. Ráadásul a cég a nyáron jelezte, nem tudja folytatni a jelenlegi szolgáltatást sem, ezért többmilliós ráfordítással magunknak kellett saját kazánt vagy hőszivattyút - kinek, mennyi pénze volt rá - beüzemelni, nehogy télre fűtés nélkül maradjunk. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a geotermikus energiával működő hőközpont hiánya csökkenti a lakás értékét" - magyarázta Sütő László.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
"Gázfűtéses házat ennyi pénzből bárhol tudtunk volna venni a környéken"
(A galéria eléréséhez kattintson a képre!)

Több lakó is megerősítette, hogy a választásban az olcsó és környezetbarát energiaellátás volt a fő szempont. "Emiatt költöztünk ide, eszünkbe sem jutott volna pont itt vásárolni, ha tudjuk, mi lesz az ígéretből. Gázfűtéses házat ennyi pénzből bárhol tudtunk volna venni a környéken" - mondta egyikük, a Csiki-Berek 30 millió környékéről induló áraira utalva.

Kétségtelen, hogy az interneten még mindig elérhető hirdetések, pr-cikkek mindegyike a lakópark legfőbb előnyeként említi a geotermikus megoldást, és a cég honlapján is fent van a gázfűtés és a geotermikus távfűtés költségét összehasonlító kalkulátor. Az üzemeltetési szerződés is "elsősorban geotermikus vagy más megújuló" energiát emleget (ezt egyébként már nem minden lakó írta alá, mert elfogadhatatlannak tartották, hogy 25 évre elkötelezzék magukat).

"Csak kellemetlenség"

E-mailben megkerestük Csiki-Bege Lajost, aki a csalás felvetését "teljesen nevetséges megközelítésnek" nevezte. "A lakóknak, bármennyire paradoxon, van kellemetlensége, de nincs pénzügyi kára, ha az általános ingatlanpiaci folyamatokat is figyelembe vesszük" - jelentette ki, a részletek kifejtése nélkül. Azt is írta, "a lakóparkban a hőközpont, annak távfűtési gerincei kapcsán a lakók egyetlen forintot sem fizettek, közműfejlesztési hozzájárulásként sem. A mostani műszaki tartalom, amit a körülmények miatt beruháznak, azon alapdíjak kiváltása, amit a szolgáltatás kapcsán fizettek volna évek alatt, ezáltal ez egy előrehozott beruházás."

Az érintettek másképp látják. "Ez az indok akkor állná meg a helyét, ha a hőközpont beruházása nem lett volna része a műszaki tartalomnak, hanem egy külön projektként kellett volna megvenni" - reagált a fentiekre az egyik lakó. "Ebben az esetben akár egyszeri közműfejlesztési vagy csatlakozási díj megfizetésével, akár halasztott, alapdíjakból történő fizetéssel lehetne a beruházást finanszírozni. Az aláírt szerződések alapján azonban a működő geotermikus rendszer része volt a műszaki tartalomnak, a vételárban ennek a költsége benne volt. Az üzemeltetési díj nem halasztott közműfejlesztési díj" - tette hozzá.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Van még mit csinálni
(A galéria eléréséhez kattintson a képre!)

A lakók megjegyzik, a vásárláskor kapott szóbeli tájékoztatásban nem szerepeltek alapdíjak, csak az üzemeltetési szerződésben bukkantak föl. Ez utólag ellenőrizhetetlen, viszont tény, hogy Csiki-Bege Lajos médiaszereplései során (Haszon Magazin, Echo TV, Lánchíd Rádió) sűrűn beszélt a szerinte indokolatlan energia-alapdíjakról, és többször kijelentette, hogy a Csiki-Berekben nem lesz ilyen, "kizárólag a házanként felhasznált energia után kell fizetni". A lakók tájékoztatása szerint az alapdíjak az elmúlt másfél évben lakásonként havi 12-17 ezer forintra rúgtak.

Csiki-Bege Lajos az [origo]-nak küldött levelében a finanszírozó banknak a gazdasági válság kirobbanása után tanúsított magatartásával (például állítólagos szerződésszegésével) magyarázta a kialakult helyzetet. A lakástulajdonosok azonban azt állítják, a geotermikus rendszernek már 2008 nyarára el kellett volna készülnie, amikor még nem volt hitelválság.

"Rossz megközelítés"

Megkérdeztük a cégvezetőt, így van-e, illetve igaz-e, hogy hivatalosan csak idén júniusban értesítették a lakókat a geotermikus rendszer kiépítésének elmaradásáról. Érdemi választ egyikre sem kaptunk, Csiki-Bege Lajos a következőt írta: "Teljesen rossz a megközelítés. A hőközpont már két telet szolgáltatott az ismert nehézségek mellett is. Annak geotermikus része nem lett befejezve, a bank által megnevezett vevő, ha megvásárolja, be szeretné fejezni azt."

A CIB-bel folytatott vitáról az üzletember egyebek mellett azt állítja, a bank "visszaélt a helyzettel", "kényszerpályára terelte" a döntéseket, és legutóbb a "legfelsőbb szinten történt megállapodást" az aláírás előtt visszamondta. Inkorrektnek nevezte a CIB hozzáállását, és utalt rá, hogy kártérítési eljárást fog indítani.

A bank szerint nem volt megállapodás

A CIB-nél érdeklődésünkre közölték, nem volt megállapodás, a cégvezető csupán felvetett egy javaslatot, amit megvizsgáltak, majd elutasítottak. A bank ezen túlmenően sem tartja magát hibásnak, mivel "szerződésben rögzített feltételek szerint hitelt folyósított egy beruházáshoz, amely a beruházó pénzügyi helyzete miatt veszélybe került", részben azért, mert a válság nem kedvezett a lakópark értékesítésének.

A kihelyezett hitel biztosítékát képező lakópark további sorsát firtató kérdésünkre a bank annyit közölt, "elemi érdeke, hogy a beruházás befejeződjön és értékesítésre kerüljön".

Garanciális viták

A lakóknak más természetű problémáik is vannak. Többen azt állítják, hogy ingatlanjuk vizesedik, beázik, és nincsenek megelégedve a garanciális javításra kötelezett eladó szolgáltatásával. Egyikük azt állítja, van a birtokában olyan igazságügyi szakértői vélemény, amely megállapítja, hogy a már eleve hibás tervezési koncepciótól még el is tért a kivitelező, ez okozza a falak vizesedését. Az említett tulajdonos állítása szerint e hiba garanciális javítását hiába kérte, a beruházó tagadja annak jogosságát, és összesen 40 ezer forintot ajánlott fel, az újrafestés költségeinek fedezésére.

A lakók e problémákkal magyarázzák azt az általuk sem tagadott tényt, hogy esetenként százezer forintos nagyságrendben tartoznak a beruházóval azonos tulajdonosi körbe tartozó üzemeltetőnek a különböző szolgáltatásokért (fűtés, meleg víz, internet, telefon) - így próbálják visszatartani a garanciális hibák javításának ellenértékét vagy legalább annak egy részét. Csiki-Bege Lajos szeptember 23-ai levelében viszont jelezte, cége a követeléseket követelésbehajtónak adja át.

A lakók azért is sürgetik a garanciális kötelezettség teljesítését, mert az üzemeltetési jogokat a projektcégtől, a Geos Ingatlanfejlesztő Kft.-től átvette a cégcsoport egy másik tagja, a CSB Immo Kft. Attól félnek, hogy a Geos Kft. felszámolása után nem tudják majd érvényesíteni a jogaikat.