Tíz év alatt csaknem duplázódtak a földárak

Vágólapra másolva!
Több mint 90 százalékkal drágult a magyarországi termőföld 2000 és 2010 között - derül ki az FHB 800 ezer adat elemzése alapján összeállított földárindexéből. A legértékesebb földterületek Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon találhatók.
Vágólapra másolva!

Az ezredoforduló óta az átlagos földár Magyarországon több mint 90 százalékkal emelkedett - közölte Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgatója az FHB termőföldindexét bemutató sajtótájékoztatón hétfőn. Az árnövekedés folyamatos és korrekció nélküli volt, a válság évei sem befolyásolták.

Az elmúlt tíz évben a földárak növekedését három periódusra lehet osztani. Az elsőben - 2000-2003 - évente átlagosan 7,4 százalékkal emelkedtek az árak, míg 2004 és 2007 között - amikor az árak konszolidációja ment végbe - 3,2 százalékos volt az áremelkedés mértéke átlagosan. 2007-től ismét meglódultak a földárak, és az éves emelkedési szint elérte a 10,5 százalékot.

Magyarországon jelenleg egy hektár termőföld átlagos ára 472 ezer forint, míg egy hektár szántó átlagosan 576 ezer forintba kerül. Az ország területének 83 százaléka, 7,8 millió hektár termőföld. Ebből 48 százalék a szántó, 20 százalék az erdő, 11 százalék a gyep, 1 százalék a gyümölcsös, 1 százalék a kert, 1 százalék a szőlő, valamint 1 százalékot tesz ki a nádas.

A legértékesebb földterületek Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon találhatók, itt az átlagosnál magasabbak az árak. Átlagosak a földterületek a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Az átlagosnál alacsonyabb értékűek a földterületek az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon.

A földtulajdon Magyarországon nagyon elaprózott, bár az utóbbi tíz évben az egy tulajdonosra eső területnagyság mintegy háromszorosára nőtt. Míg 2000-ben az átlagos, egy tulajdonos által birtokolt területnagyság négy hektár volt, 2010-re ez 12 hektárra emelkedett. Gondot jelent, hogy a földterületek 20 százaléka még mindig osztatlan közös tulajdonban van.

A 2000 euró körüli magyar földárak lényegesen elmaradnak az uniós földáraktól, az árszint a spanyolnak például mindössze negyede-ötöde - mondta a vezérigazgató. Magyarországon évente a termőföld mintegy 3 százaléka cserél gazdát.

Az FHB termőföldindexének megalkotásához mintegy 800 ezer adatot elemeztek.