Három pláza nyit idén a fővárosban

Vágólapra másolva!
Idén három pláza nyílik Budapesten, ezzel újabb 90 ezer négyzetméterrel bővül a fővárosi bevásárlóközpontok piaca - írta a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Három új pláza nyílik meg Budapesten 2011-ben: az Europeum, a Köki Terminál és a Váci1. A lap szerint a fejlesztők egyetértettek abban, hogy a beruházás akkor lehet sikeres, ha a nagy forgalmú belvárosban vagy nagy tömegközlekedési csomópontokban létesülnek.

A sikerhez azonban nem kell feltétlenül multiplex mozi, hanem a trendeknek megfelelően egyedi szolgáltatást kell nyújtani - állították. Ilyen lehet például fedett vagy fedetlen bevásárlóutcák vagy a tetőre tervezett kalandpark kialakítása. Emellett a nagy világmárkák igényeinek megfelelő üzlethelyiségekre is ügyelni kell.

A budapesti kereskedelmi piac eléggé telített, ráadásul az elmúlt években a piac is valamennyit visszaesett. Így csak olyan projektekbe érdemes belevágni ma Budapesten, amely valamilyen plusz vásárlói értéket képvisel - mondta Kalapács Kornél, a Váci1-et fejlesztő Orco magyarországi vezetője.

A fejlesztők ügyeltek az ügyfelek igényeire is, az Europeumot építő Ablon Group például 500 főt kérdezett meg a Blaha Lujza téren az ott épülő bevásárlóközpontról és a versenytársakról. Lovro Adrienn, a társaság magyarországi ügyvezető igazgatója szerint mást igényelnek a főleg hétvégi bevásárlásra szakosodott plázák és mást a mindennapi, kisebb bevásárlásra szakosodottak.

"Kispestnek és a környező régiónak szüksége van egy ilyen típusú beruházásra" - mondta a lapnak László Márton, a Köki Terminált fejlesztő R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt. pénzügyi és kereskedelmi igazgatója. Hozzátette, hogy azért véli így, mert sem Kispestnek, sem Kőbányának nincs valódi közösségi és élményközpontja, így beruházásuk hiánypótló szerepet is betölt.

A Világgazdaság szerint az Europeum áprilisban nyílik meg a Blaha Lujza téren, 20 ezer négyzetméteren, egyediségét pedig a Marriott Courtyard szálloda és a tér tervezett felújítása adja. A Köki Terminál ősszel nyit a metrócsomópontban, kalandparkkal és tetőtérrel, 60 ezer négyzetméteren. A Váci1 is ősszel kezd a Vörösmarty téren 11 ezer négyzetméteren, exkluzív bérlőkkel, egy műemlék épületben.