A pesti kerületekben keresnek lakásokat a külföldiek

Vágólapra másolva!
Bár a válság hatására 2009-re szinte teljesen eltűntek, lassan visszatérnek a külföldi vevők a hazai lakáspiacra. Míg korábban főként az angol és az ír vevők voltak többségben, most egyre több a német és az osztrák. Országos szinten főként a pesti belső kerületekben keresnek lakásokat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A válság hatására 2008-ról 2009-re szinte teljesen eltűntek a külföldi vevők az ingatlanpiacról, de tavaly és tavalyelőtt már ismét érezhető volt a jelenlétük, bár arányuk még nagyon távol van a válság előtti időszakban tapasztalttól - írja a keddi Világgazdaság.

Az egész országot figyelembe véve a belső pesti kerületekben fordul elő a legtöbb külföldi ingatlankereső. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint ez igaz mind a válság előtti, mind a válság utáni időszakra, bár 2009-ben ezekből a kerületekből is szinte teljesen eltűntek a külföldi vásárlók. "Az sem volt ritka, hogy foglalókat is visszahagytak, amikor kivitték a pénzüket az országból" - fogalmazott.

Az egyik legkedveltebb kerület hagyományosan az V., ott 2008-ban csaknem minden tizedik ingatlankereső külföldi volt, majd 2009-re az arányuk szinte nullára csökkent. 2010-től lehetett ismét érezni, hogy visszatérnek, de tavaly is csak néhány százalékot tett ki az arányuk.

Az V., a VI. és a VII. kerületben a válság előtt az angol, a francia, az olasz, a spanyol, valamint az ír keresők és vásárlók voltak többségben. A válság után átrendeződött a nációk aránya: a kevesebb angol, francia és spanyol mellett az orosz érdeklődők aránya nagyjából változatlan maradt, tavaly pedig azt tapasztalták, hogy egyre több volt a német, valamint az osztrák kereső, sőt az olaszok aránya is növekedett - írja a lap.