Állami lökésre mozdulhat a lakáspiac

Vágólapra másolva!
A lakásárak idén várhatóan már nem csökkennek tovább, az új lakásépítések száma azonban eshet, amelyen csak az állami szerepvállalás segíthet.
Vágólapra másolva!

A hazai lakáspiaci árváltozást statisztikai minőségben leíró FHB Lakásárindex adatai alapján tavaly 1,9 százalékkal, az utóbbi két évben 3,3 százalékkal csökkentek a lakásárak, idén a lakásárak stagnálása várható. Az FHB tavalyra két százalékos áremelkedést valószínűsített, ezt a végtörlesztés rontotta le - - mondta Harmati László, a bank üzleti vezérigazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón. Harmati szerint az új lakásépítések száma minimálisan eshet az idén, de a lakáspiacot csak az állami szerepvállalás lendíti ki a jelenlegi helyzetéből.

Az állami támogatás - a gyakorlati tapasztalatok szerint - két negyedév után érezteti hatását az újlakásépítésben. Az év elejétől élő szocpol támogatás azonban önmagában nem lesz érezhető hatással az idén, mert csak a kamattámogatásos hitelkonstrukcióval együtt lehet érezhető hatással, amely még nem vehető igénybe - mondta Harmati. A használt lakások vásárlását és a felújításokat viszont már a második félévtől élénkítheti a kétféle támogatás, ha a kamattámogatott hitel hamarosan megjelenik a piacon.

Tavaly 92 ezer lakás cserélt tulajdonost, ez alig egyharmada a 2003.évi csúcsértéknek.