Másfél év után újra nőttek a lakásárak

Vágólapra másolva!
Az első negyedéves adatok alapján négy százalékkal növekedett a téglalakások ára, míg a paneleké egy százalékkal emelkedett az országban. Budán egy téglalakás négyzetmétere átlagosan 300 ezer forint körül alakult, közben egy észak-magyarországi ház tulajdonosának átlagban 30 százalékot kellett engednie az elképzelt árból, ha el akarta adni ingatlanát.
Vágólapra másolva!

Másfél év után először nőtt az országos lakásárindex az első negyedévben, a panellakások ára egy-, a téglalakásoké négy százalékkal emelkedett, de a súlyozott emelkedés így is csak egy százalékot tett ki - közölte a Duna House ingatlan-franchise-hálózat kedden. Az idei első negyedévi adás-vételek alapján a panellakások vidéken Közép-Magyarországon voltak a legdrágábbak, négyzetméterenként 162 ezer forinttal, ezt követte a nyugat-dunántúli régió, ahol 143 ezer volt a fajlagos átlagár. Budapesten Észak-Buda a legdrágább továbbra is, itt a panelek átlagára elérte négyzetméterenként a 274 ezer forintot.

A téglaépítésű lakásoknál egyedül Közép-Magyarország lépte át a négyzetméterenkénti átlagos 200 ezres határt, itt 237 ezer volt az átlagár. A fővárosban a budai oldalon fizettek a legtöbbet az ebbe a csoportba tartozó lakásokért, északon átlagban 315 ezer, délen 296 ezer forintot négyzetméterenként, Észak-Pesten és a belvárosban 250 ezer alatt maradt az átlagár.

Harminc százalékot kellett engedni Észak-Magyarországon

Egy észak-magyarországi ház tulajdonosának - az eredeti elképzeléseihez képest - átlagban 30 százalékkal olcsóbban vették meg az ingatlanját. Egy észak-budai panel tulajdonosának viszont csupán 7 százalékos csökkenéssel kellett számolnia. Az összesítés szerint Észak-Pest áll a legjobb helyen, itt a legkisebb az elszenvedett árcsökkenés, viszont Észak-Magyarország a leginkább alkuképes.

Az idei első negyedéves eladásokat összehasonlítva a 2011. második félévivel, kiderül, hogy Budán jobban vették a kisebb méretű, 40 négyzetméter alatti lakásokat idén, mint a tavalyi év második felében. Különösen az 5 millió forint alatti lakások forgalma ugrott meg. A pesti oldal egyetlen szembetűnő változása, hogy a második legkapósabb lakásárkategória részesedése - a 10-15 millió közötti - nőtt 25-ről 30 százalékra.

Vidéken is nőtt a 40 négyzetméter alatti lakások részesedése a forgalomból a tavalyi második félévi 61 százalékról 72 százalékra, ezzel együtt a 10 milliós árkategória forgalma is emelkedett. Pest megyében nőtt a forgalomban az 5-10 milliós lakások és a 30 millió felettiek aránya is.