Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Amit mindenképp tudni kell Irakról
2003. március 13., csütörtök, 15:47|Utolsó módosítás: 2003. március 18., kedd, 13:21

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Irak több mint négy magyarországnyi területén körülbelül két és félszer élnek többen, mint hazánkban. Az államnak Iránnal és Kuvaittal szemben vannak területi követelései. Komoly belső feszülségeket okoz a jelentős számú kurd népesség és a síita irányzathoz tartozó muzulmánok mozgalma. Az ország nagymértékben eladósodott. Az ország vezető posztjait Szaddám Huszein tölti be, ő az elnök, az államfő, a hadsereg főparancsnoka, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának elnöke és az egész arab világot behálózó, arab egységet szorgalmazó, Baath Párt iraki parancsnokságának főtitkára. Huszein nem ismer kegyelmet, ahogy a BBC írja: politikai ellenségeit lelövette.


1/4. oldal >>


Forrás: ORIGO


Irak 437 ezer négyzetkilométeres területe hármas tagolású, a közepén húzódó két folyó - a Tigris és az Eufrátesz - termékeny völgye mellett sivatagokból és hegyvidékekből áll. Földrajzi értelemben délről az Arab-öböl és Nefúd-sivatag, keletről a Zagrosz előhegységei, északról a Toros-hegység dél-keletei nyúlványai, nyugatról pedig a Szír-sivatag határolja.

A körülbelül 24,5 milliós lakosságú államot hat ország veszi körbe, keleti szomszédja Irán, északon Törökországgal, nyugaton Szíriával és Jordániával, Délen Szaúd-Arábiával és Kuvaittal határos. Legnagyobb városa a közel ötmilliós népességű Bagdad, az ország fővárosa.

A népesség 75-80 százalékban arab, 15-20 százalékban kurd, illetve 5 százalékban más kisebb népcsoportokból áll. Főbb beszélt nyelvek az arab és a kurd.


Ajánlat


Tények Irakról a CIA oldalán
Irak népe

A lakosság 97 százaléka muzulmán, a népesség vallási szempontból mégis megosztott. Többségben vannak a síita irányzat követői, ők teszik ki az összlakosság körülbelül 60-65 százalékát, míg a kormányzati hatalmat is magának tudható szunniták az összlakosság 32-37 százalékát alkotják. Más vallások hívei csak kevesen élnek Irakban, számuk nem több, mint a lakosság 5 százaléka.

Vissza az Irak oldalra


1/4 következő oldal >>

1. Amit mindenképp tudni kell Irakról

2. Az iraki vezetés

3. Gazdaság

4. Főbb viták a szomszédokkal, belső feszültségek


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára