Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Tagadják Tarik Aziz megölését
2003. március 19., szerda, 16:34|Utolsó módosítás: 2003. március 20., csütörtök, 16:55

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Egyes források szerint a kurdokhoz disszidált Tarik Aziz iraki miniszerelnök-helyettes, mások szerint pedig lelőtték, amint megpróbálta elhagyni Bagdadot. Az Egyesült Államok, és Irak moszkvai nagykövete szerint ezek a híresztelések nem igazak.Ajánlat


Irak oldal
Hírek és háttér az [origo]-n


Kurd ellenzéki források szerint szerdán megölték Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettest. Erről az ITAR-TASZSZ hírügynökség számolt be, a hírt más forrásból nem erősítették meg. A hírügynökség szerint az Al-Dzsazíra arab televízió úgy tudja, hogy Aziznak sikerült a kurdokhoz szöknie.

Korábban a Guardiant arról tájékoztatta a brit külügyminisztérium, hogy vizsgálják azt a bulgáriai források által közölt hírt, miszerint az iraki miniszterelnök-helyettes, Szaddám Huszein egyetlen keresztény bizalmasa az észak-iraki kurdokhoz disszidált.

Az Egyesült Államok szerint a híresztelések nem igazak, Aziz nem próbált meg disszidálni, és nem is lőtték le, miközben megpróbálta elhagyni Bagdadot - írta a Reuters egy amerikai tisztviselőre hivatkozva.

Abbasz Halaf moszkvai iraki nagykövet is cáfolta szerdán az iraki miniszterelnök-helyettes haláláról, illetve dezertálásáról szóló híreket. "A híreknek semmilyen valóságalapjuk nincs, Tarik Aziz Bagdadban tartózkodik" - nyilatkozta a diplomata az orosz Interfax hírügynökségnek.

Az Öböl-háború idején külügyminiszterként vált nemzetközileg is ismertté Tarik Aziz - egy keresztény vezető politikus Irakban. Aziz Szaddám régi forradalmi bajtársa, a régióbeli nyugati befolyás harcos ellenzője, és nagy túlélő. 2001-ben ingatag helyzetbe került, amikor fiát korrupció vádjával letartóztatták. Jelenleg miniszterelnök-helyettes, és tagja a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának is. A közelmúltban látogatást tett II. János Pál pápánál.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára