Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Magabiztosan várják a bevetést az amerikai katonák
2003. március 19., szerda, 14:23|Utolsó módosítás: 2003. március 20., csütörtök, 16:56

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A kuvaiti sivatagban ugrásra készen várakoznak az amerikai erők, és már az utolsó előkészületeket végzik a támadás előtt. A Camp Coyote táborban a 23. tengerészgyalogos dandár katonái magabiztosan nyilatkoztak az AFP francia hírügynökség tudósítójának.


Az AFP hírügynökség tudósítója egy amerikai katonai táborban kérdezte a bevetésre váró katonákat a valószínűleg rövidesen megkezdődő harcok előtt. Szaddám máris halott - mondja Fred Calonico kaliforniai szakaszvezető. Príma hely ez a tűzijátékhoz - kapcsolódik be a diskurzusba szintén kaliforniai bajtársa, Roland Chevalier tizedes.

Örülök, hogy végre elkezdődik, és minél előbb vége is lesz - közölte a 22 éves arizonai Sophina Burnside. Feszült vagyok, nem tudom, mi következik ezután - ismeri el a katonalány. A 22 éves Dan McDonald tizedes Michiganből azt mondja, bátorítja az ultimátum. Megerősítette bennem azt a meggyőződést, hogy az elnök és az amerikai kormányzat eltökélt a küldetés végigvitelére. Nagyon izgatott vagyok, de egyben elégedett, hogy nem visszakoznak - mondja a 23 éves Kes Anderson őrmester.

Van, ahol már hozzákezdtek a tábor lebontásához. Közben fölöttük, az északnyugat-kuvaiti légtérben szokatlanul nagy aktivitás bontakozik ki. A helyszínen lévő amerikai tisztek megtagadnak bármiféle közelebbi felvilágosítást, miközben a katonai járművek - ismeretlen cél felé tartva - elhagyják a tábort. A térség más táboraiban a járművek egy helyre gyülekeznek, orral észak, azaz Irak felé.

Az egyetlen érdemi tájékoztatást Will Grimsley ezredes, a dandár parancsnoka adja: Az egységek tisztjeit összehívták, hogy a térképek előtt ismételjék el a jövőbeli forgatókönyveket - közli.

A katonák közül sokan személyes indokot is éreznek a harcra. Ryan Brown tizedes barátnője a 2001. szeptember 11-i terrortámadás során vesztette életét. Kedvese, a 21 éves Nicole Miller ugyanis a United Airlines 93-as járatának egyik utasa volt - többek között ezt a gépet is eltérítették a terroristák, és Pennsylvania előtt lezuhant, a repülő minden utasa meghalt. - Sokat gondolok rá. Nicole emléke növeli bennem az  elszántságot arra, hogy Irakba menjek harcolni - mondta az AFP tudósítójának a 22 éves kaliforniai tizedes.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára