Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Percenként egyeztetnek az invázióról
2003. március 20., csütörtök, 14:45|Utolsó módosítás: 2003. március 20., csütörtök, 15:09

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Wesley Clark nyugalmazott amerikai tábornok szerint a szárazföldi erők már csak arra várnak az iraki határon, hogy a légierő előkészítse a terepet az invázióhoz. A haditervet készítő tábornokok szerinte váratlan húzásokkal lepik meg Szaddám Huszein csapatait. A brit védelmi miniszter szerint nem szabad arra számítani, hogy az iraki konfliktus gyorsan véget ér.

Wesley Clark, az amerikai hadsereg nyugalamazott tábornoka, a NATO európai erőinek korábbi főparancsnoka a CNN-nek adott nyilatkozatában azt mondta, a háború következő szakaszáról, hogy várhatóan már nem várakoznak sokáig az iraki határ közelében tétlenül a szárazföldi egységek. Szerinte percenként egyeztetnek egymással telefonon a vezérkar és a határon állomásozó erők parancsnokai a támadás megindításáról.

A háborút megindító légitámadás első hulláma készíti elő a terepet a gyalogság és a páncélosok inváziójához. A szövetségesek a következő napokban várhatóan a csütörtökihez hasonló, korlátozott légitámadásokat hajtanak végre Irak ellen, közölte egy amerikai tábornok Kuvaitban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik a teljes légitámadás Irak ellen, amelyben már részt vesznek majd a nehézbombázók is.

Clark szerint már csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy megindítsák a szárazföldi erőket Bagdad felé. A nyugalmazott tábornok szerint ugyanis gondosan össze kell hangolni a légitámadásokat és a szárazföldi hadműveleteket. A megfelelő pillanattal Clark szerint nem várnak sokáig, az afganisztáni hadműveletek során éppen a tábornokok késlekedése miatt csúszott ki Omár molla az amerikai erők kezei közül, most nem követik el újra ugyanezt a hibát.

Clark elmondta azt is, hogy miután az irakiak már számítanak a szárzaföldi támadás megindítására, a haditervet készítő tábornokoknak váratlan megoldást kell alkalmazniuk, amire nem számít Szaddám.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Hírek az iraki háborúról


Az amerikai tábornok mellett a brit védelmi miniszter is beszélt a háborúról a londoni parlament csütörtöki ülésén. Szerinte nem szabad feltétlenül arra számítani, hogy az iraki konfliktus gyorsan véget ér. Nem szabad alábecsülni a szövetségesek előtt álló nehézségeket és veszélyeket, mivel olyan rezsimmel van dolguk, amelynek kegyetlensége nem ismer határt és amely semmire sem becsüli az emberéletet - mondta a miniszter az MTI jelentése szerint.

A védelmi miniszter alsóházi nyilatkozata szerint Szaddám Huszein iraki elnök rezsimje az ország leszerelésének fő akadálya, a stratégiát ezért "úgy tervezték meg, hogy az Huszein eltávolítását eredményezze".

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára