Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Állítólag török csapatok indultak Észak-Irakba
2003. március 21., péntek, 17:28|Utolsó módosítás: 2003. március 21., péntek, 17:49

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Egyes sajtóhírek szerint török csapatok indultak meg pénteken Észak-Irakba. A műveletek megindításával Törökországnak több célja is lehet: elkerülni az észak-iraki kurdok esetleges támadását, megakadályozni egy kurd állam létrejöttét, valamint megállítani a várható menekültáradatot.


Meg nem erősített sajtóértesülések szerint pénteken török szárazföldi csapatok indultak meg Törökországból Észak-Irakba. A török csapatok Irakba indulásáról beszámolt a CNN-Turk adása és több észak-iraki hírforrás is.


Ajánlat


Irak-oldal
Hírek és háttér az [origo] mellékletében

Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

A hírek szerint a török csapatok északra vezénylését Ankara azzal indokolta, hogy az iraki háborút több észak-iraki kurd szervezet is Törökország elleni támadásokra használhatja fel. Ankara szerint a KADEK, a független Kurdisztán megteremtéséért küzdő gerillamozgalom, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK utódszervezete készülhet ilyen akciókra.

Az állítólagos műveletek megindításának oka az is, hogy Törökország mindenáron meg akarja akadályozni egy kurd állam létrejöttét Észak-Irakban. A török egységek küldetésének másik célja, hogy még iraki területen feltartóztassák a menekültek áradatát.

Délkelet-Törökországban, a kurd területeken olyan hangokat hallani, hogy a török kormányzat döntése gyakorlatilag egyenértékű azzal, hogy Ankara leszámoljon az észak-iraki kurd autonóm területekkel. Mint Peremiczky Attila, a Budapesti Nap munkatársa jelenti a helyszínről, egyes baloldali török és kurd pártvélemények szerint a kormány az odaküldött haderővel megpróbálja majd lefegyverezni a hegyekben maradt mintegy 30-40 ezer gerillát, akik hűek maradtak a bebörtönzött kurd vezérhez, Abdullah Öcalanhoz. A törökországi kurdok szerint Ankara hasonló helyzetet akar teremteni az észak-iraki kurdok lakta területeken, mint amilyen Törökországban van.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára