Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Több százezres tüntetések a háború ellen
2003. március 21., péntek, 16:43|Utolsó módosítás: 2003. március 21., péntek, 22:19

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Hatalmas tüntetéseken tiltakoznak az iraki háború ellen Európa-szerte és a mohamedán világban. Több mint százezren tüntettek Olaszországban és Görögországban, de hatalmas tömeg gyűlt össze Brüsszelben és Dániában is. Összecsapások robbantak ki pénteken az iraki háború ellen tüntetők és a rendőrség között az isztambuli Beyazit nagymecset körül az ünnepi ima után. Legalább két embert - köztük egy kisgyereket - megöltek Jemenben a háború ellenes tüntetéseken. Diyarbakirban százezer kurd vonult az utcákra. Egyiptomban, Jemenben, Jordániában és Malajziában többezres tüntetések voltak az iraki háború ellen.


1/2. oldal >>


Ajánlat


Képek a tüntetésekről
Irak-oldal

Az Olasz Földművesek Szövetségének szervezésében több mint százezer olaszországi kistermelő tüntetett pénteken Rómában az iraki háború ellen. Eredetileg szakszervezeti jellegű követelések nyomatékossá tétele lett volna a tüntetés célja. A még decemberben elhatározott tüntetést a szövetség felhívására átváltoztatták háborúellenes tiltakozássá. Hivatalos közlés szerint százezren, a szervezők szerint kétszázezren vonultak végig az olasz főváros központján, tiltakozva a háború ellen és az ellen, hogy az olasz kormány közvetve támogatást nyújt ehhez a háborúhoz.

 

A csütörtöki tömegtüntetés után pénteken újabb hatalmas tiltakozó akció volt Athénban. A rendőrség szerint 150 ezer, a szervezők szerint több mint 200 ezer ember tiltakozott az iraki háború ellen a görög főváros utcáin. A tüntető menet vonulásának végpontja az amerikai nagykövetség volt, amely a háború kitörése óta biztonsági okokból zárva tart a nem szűnő tiltakozások miatt. Az utóbbi években nem voltak a mostanihoz fogható heves és tömeges tüntetések a görög fővárosban - írta jelentésében az AFP.

 


Forrás: EPA


Tüntetés Athénban

Több ezer - a rendőrség szerint 17 ezer - ember tüntetett Brüsszelben az Irak-ellenes angol-amerikai offenzíva második napján. A tiltakozó megmozdulás időben egybeesett az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletével. Az Európai Szakszervezetek Szövetsége által szervezett megmozdulás részvevőinek többsége a három legnagyobb belga szakszervezet tagjai közül került ki, de néhány francia, német és osztrák szakmai szervezet is elküldte képviselőit a tiltakozó akcióban való részvételre. Több száz brüsszeli diák is csatlakozott az amerikai-brit fegyveres akciót elítélő tüntetéshez.

 

Koppenhágában, a parlamentnek otthont adó Christianborg-kastély épülete előtt több mint ezer középiskolás tartott tüntetést és ülősztrájkot a háború ellen, valamint amiatt, hogy a dán kormány támogatja az amerikai-brit háborús erőfeszítéseket. Ezzel egy időben néhány Amerika-barát fiatal ellentüntetést tartott amerikai zászlók alatt. A dán rendőrség megerősítette Per Stig Moller konzervatív miniszterelnök, több miniszter és néhány parlamenti képviselő őrizetét, mert attól tart, hogy az Irak elleni amerikai-brit támadást támogató magatartásuk miatt merényletet kísérelhetnek meg ellenük - jelentette az AFP francia hírügynökség dán rendőri forrásra hivatkozva.


1/2 következő oldal >>

1. Több százezres tüntetések a háború ellen

2. Több százezres tüntetések a háború ellen


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára