Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


USA: Szaddám megsebesülhetett az első csapásban
2003. március 21., péntek, 13:50|Utolsó módosítás: 2003. március 21., péntek, 16:12

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Amerikai hírszerzőknek olyan információik vannak, miszerint Szaddám Huszein iraki elnök megsebesülhetett az első bagdadi támadás idején. Szemtanúk látták, hogy az elnököt hordágyra teszik, és arcára oxigénmaszkot helyeznek. Ari Fleischer, a  washingtoni
Fehér Ház szóvivője közölte: egyelőre csak híresztelések azok az információk, amelyek szerint Szaddám Huszein iraki elnök meghalt vagy megsebesült a Bagdad elleni csütörtöki támadásban.Forrás: MTI


A diktátor tévébeszéde

Az amerikai ABC televíziótársaságnak nyilatkozó amerikai hírszerzési források azt mondták, elképzelhető, hogy Szaddám Huszein iraki elnök megsebesült az első bagdadi támadás idején.

A hírszerzőknek ugyanis szemtanúk arról számoltak be: szerda éjjel Szaddámot kihozták az egyik szétbombázott épületből, hordágyra tették, arcára pedig oxigénmaszkot helyeztek. A hírszerzők hozzátették: a támadás megindítása óta látványosan visszaesett az iraki elnök és a katonai vezetés között zajló kommunikáció.

Híresztelések csupán azok az információk, amelyek szerint Szaddám Huszein iraki elnök meghalt vagy megsebesült a Bagdad elleni csütörtöki támadásban. Ezt pénteken jelentette ki Ari Fleischer, a  washingtoni Fehér Ház szóvivője.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

A BBC egy iraki katonai szóvivőre hivatkozva péntek délelőtt azt állította, hogy Szaddám Huszein túlélte a támadásokat. Az első, csütörtök hajnali amerikai légitámadás célzottan az iraki elnökre és más magas rangú vezetőkre irányult, akik a CIA információi szerint Bagdadtól délre tartottak megbeszélést. A támadás után néhány órával Szaddám Huszein tévébeszédét sugározta az iraki televízió, de az nem derült ki azóta sem, hogy felvételről vagy élő adásról volt-e szó. A légicsapások után Huszein fia nyilatkozott az iraki rádiónak, és azt mondta, hogy a család egyetlen tagja sem sérült meg.

A csütörtök hajnalban indított első akció után este újabb bombatámadás indult Bagdad ellen. Amerikai repülőgépek bombázták az iraki elnök, Szaddám Huszein családjának házát és két kormányépületet. A BBC szerint az egyik kormányépületet és a Huszein család házát találat érte. A Washington Post titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta: elképzelhető, hogy Huszein és egy vagy mindkét fia bent tartózkodtak a bombázott házban.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára