Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Iraki ellentámadás Umm-Kaszrban
2003. március 23., vasárnap, 10:42|Utolsó módosítás: 2003. március 23., vasárnap, 14:45

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az iraki erők ellentámadást indítottak vasárnap Umm-Kaszrban a kikötővárosba behatolt szövetséges egységek ellen. Az amerikai csapatok bombatámadásokkal próbálják felszámolni a városban maradt utolsó ellenálló erőket. A szövetségesek eközben 100 kilométerre megközelítették az iraki fővárost, bár a Bagdadtól 160 kilométerről lévő Nadzsafnál is ellentámadás nehezítette az előrejutásukat.AFP


Umm-Kaszr

AFP

Miközben a szövetségesek már tegnap azt jelentették, hogy sikerült ellenőrzésük alá vonni Umm Kaszr kikötővárost, vasárnap az iraki elitalakulat ellentámadást indított a kikötővárosban. Körülbelül 120 fős iraki egység támadja a szövetségeseket - írja a BBC. A szövetségesek légi támadásokkal próbálják felszámolni az ellenállást. Amerikai gépek 2 bombát dombtak a város két épületére, ahol információik szerint az iraki ellenálló erők központja van.

A stratégiai fontosságú város - Umm-Kaszr Irak egyetlen kijárata a Perzsa-öbölbe - lakónegyedei nem kerültek az amerikaiak kezére, a szövetséges erők egyelőre csak kizárólag magát a kikötőt ellenőrzik - jelentette a katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Az irakiak éjszaka és hajnalban még az amerikaiak ellenőrizte kikötőt is erős tűz alá vették.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Térkép a támadásokról
Friss hírek a háborúról sms-ben

Az iraki hírközlési miniszter sajtótájékoztatóján rengeteg civil áldozatról számolt be az Umm-Kaszr-i harcok kapcsán. Az iraki vezető a Fehér Házat említve azt mondta, hogy inkább "Fekete Háznak" nevezi az amerikai vezetést, mely parancsot ad civilek és gyerekek meggyilkolására. A veszteségeikről szólva 70-80 halottról és körülbelül 400 sérültet említett. Az iraki miniszter közölte: kitartóan harcolnak a megszállók ellen, és úgy gondolja, hogy újra és újra megismétlődik majd, ami vasárnap történt, hogy egy amerikai katona a sajátjai ellen támadt.

Vasárnap délutánra az amerikai-brit egységek 100 kilométerre megközelítették az iraki fővárost. A szövetségesek korábban a Bagdadtól 160 kilométerről lévő Nadzsafnál is ellenállásba ütköztek, akárcsak korábban Nasziríjánál. 

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára