Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Közvetlen munkatársa árulta el Szaddámot
2003. március 24., hétfő, 7:41|Utolsó módosítás: 2003. március 24., hétfő, 9:19

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Egy vezető iraki tisztviselő árulta el, hol tölti az éjszakát múlt hét szerdán Szaddám Huszein. A diktátor közvetlen környezetéhez tartozó személyt a CIA szervezte be. Az ő jelentése alapján támadta két F-117-es vadászbombázó azt a bagdadi épületet, amely alatt állítólag Szaddám tartózkodott titkos bunkerjében.


A Szaddám Huszeint célba vevő csütörtöki amerikai támadáshoz egy vezető iraki tisztségviselő adta az információt, elárulva a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), hol tölti az iraki elnök az éjszakát - adja hírül a Newsweek legfrissebb számában.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
A legfrisseb hírek a háborúról SMS-ben
Térkép a hadmozdulatokról

Az amerikai hetilap meg nem nevezett hírszerzési forrásból úgy értesült, hogy a CIA-nak sikerült "beszerveznie" azt a Szaddám Huszein közvetlen környezetéhez tartozó tisztségviselőt, aki szerdán értesítette amerikai kapcsolatait: Szaddám a szerdáról csütörtökre virradó éjszakát egy olyan föld alatti óvóhelyen tölti, amely egy bagdadi lakónegyed jellegtelen háza alatt van.

George Tenet CIA-igazgató tüstént értesítette erről Donald Rumsfeld védelmi minisztert, majd George Bush elnököt, aki közép-európai idő szerint csütörtök hajnali egy órakor zöld fényt adott az iraki első ember likvidálására irányuló, célzott hadművelethez - írja a magazin.

Ezután az Iraki Szabadság hadműveletet irányító Tommy Franks tábornok parancsára két F-117-es "Lopakodó" vadászbombázó fél négykor bombázta Szaddám feltételezett búvóhelyét. A hetilap szerint a CIA informátora, aki az amerikai bombázók által célba vett bunkeren kívül tartózkodott, tanúsította, hogy Szaddám viszont benn volt a támadás pillanatában. Azt azonban már nem tudta megmondani a CIA-nak, hogy az iraki vezető meghalt, megsebesült, vagy éppenséggel sértetlenül került ki a támadásból - teszi hozzá a Newsweek az AFP szerint.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára