Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Eltűnt két amerikai helikopter a homokviharban
2003. március 25., kedd, 16:53|Utolsó módosítás: 2003. március 25., kedd, 18:46

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Óriási homokvihar dúl Bagdadban és a város több tíz kilométeres körzetében. A vihar miatt a látótávolság minimálisra csökkent. A szélvész miatt meg kellett állniuk a Bagdad irányába tartó amerikai-brit csapatoknak, és nincs hír két helikopterről.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép

A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be kedden délután, hogy a Násziríjából Bagdadba vezető úton heves homokviharok dúlnak. A jelentés szerint a látótávolság szinte nullára csökkent. A Bagdad felé tartó szövetséges csapatok ezért megálltak, mivel a rossz látási viszonyok miatt tartanak tőle, hogy elveszítik egymást.

A félelem nem volt alaptalan. Nem sokkal később érkezett a jelentés, hogy eltűnt két szövetséges helikopter, egy Apache és egy Black Hawk. Legutóbb hétfőn veszített el helikoptert az amerikai hadsereg, a két pilóta akkor feltehetőleg találat miatt kényszerleszállást hajott végre, és fogságba került. A sivatagban fekvő helikoptert később kilőtték, hogy fegyverzete és technikai rendszere ne jusson az irakiak birtokába.


Forrás: EPA


A BBC tudósítója szerint, aki a csapatokkal tart, senki és semmi nem mozdul a környéken. Láttunk már homokvihart Kuvaitban is, de az semmi nem volt a mostanihoz képest - mondta.

A katonák ugyanakkor attól tartanak, hogy a rossz körülményekhez hozzászokott iraki csapatok helyismeretüket kihasználva a vihar idején csapnak le az egy helyben tartózkodó amerikai-brit egységekre. Leginkább attól félnek, hogy távolról éri rakétatámadás a csapatokat - jelentette a tudósító.

Heves homokviharokról érkezett jelentés az iraki fővárosból, Bagdadból is. Az utcák nagyrészt kiürültek a rossz idő miatt.

A szövetséges csapatok már 80 kilométerre megközelítették az iraki fővárost. Bagdad ostroma azonban csak a légi előkészítés után kezdődik majd meg, ami azonban napokat is igénybe vehet. A Bagdad előtt gyülekező szövetséges csapatoknak ráadásul várhatóan szembe kell majd nézniük az iraki hadsereg elitalakulatával, a Köztársasági Gárdával is, melynek harcosai a főváros előtt ásták be magukat.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára