Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Óriási tülekedés Irakban az első segélyekért
2003. március 26., szerda, 17:37|Utolsó módosítás: 2003. március 26., szerda, 17:52

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Megérkeztek Irakba az első segélyszállítmányok Kuvaitból. A BBC felvételein látni lehetett, hogy a dél-iraki Szafuan városába érkező kamionokat hogyan rohanják meg a segélyre váró irakiak. Óriási tülekedés alakult ki a járművek körül, mivel sokan próbáltak scsomaghoz jutni. A jelentések szerint a napokban még több segély érkezik majd Irakba. A Sir Galahad brit hajó 200 tonna élelmiszerrel és 90 tonna üveges vízzel tart Umm Kaszr felé.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép

Élelmiszert és vizet tartalmazó segélycsomagokat osztottak szét szerdán a dél-iraki Szafuan városában. Az első segélyszállítmányokat hatalmas kamionokkal szállították a településre Kuvaitvárosból. A menet útját az amerikai hadsereg biztosította. Bár eredetileg 30 járművet akartak Irakba juttatni, a hatalmas homokviharok miatt csak kevesebb kamion indult útnak.

A BBC brit hírtelevízió felvételein látni lehetett, hogy a segély megérkezését rengetegen várták már a városban. Mikor kinyitották a segélyeket szállító kamionokat, a város lakói megrohamozták azokat. Felkapaszkodtak a járművekre, és próbáltak minél előbb a csomagokhoz jutni.


Forrás: REUTERS


Irakiak üdvözlik az első segélyszállítményt

A BBC jelentése szerint hamarosan Umm Kaszr kikötőjébe ér a Sir Galahad nevű brit hajó is, amely 200 tonna élelmiszert és 90 tonna üveges vizet szállít Irakba. A Világélelmezési Program felmérése szerint a 27 millió iraki állampolgár 60 százalékának már a háború előtt is segélyekre volt szüksége a túléléshez. Irakban a havi átlagkereset 30 dollár.

Az ENSZ jelentései szerint Iraknak öt hétre elegendő élelmiszer-tartalékai vannak. Mohamed Szaed al-Sahaf iraki információs miniszter ugyanakkor kedden azt nyilatkozta: Irak 6 hónapra elegendő tartalékokkal rendelkezik. A segélyekre ugyanakkor leginkább Bászra lakosai szorulnak rá. Irak második legnagyobb városágban napok óta folyik a harc az iraki és a szövetséges csapatok között, így semmilyen segély nem juthatott egyelőre Bászrába.

Szerdán Jordánia fővárosából, Ammanból is útnak indult egy segélyszállítmány Bagdad felé 10 tonna gyógyszerrel és egyéb egészségügyi ellátmánnyal.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára