Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


A kurdok is beszálltak a harcba
2003. március 27., csütörtök, 18:30|Utolsó módosítás: 2003. március 27., csütörtök, 19:16

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Először lépték át Irak belső határát a kurdok: az Észak-Irakban tíz éve Bagdadtól függetlenül működő kurd hadsereg beavatkozott a háborúba. A kurdok az USA hadműveleteit támogatják. Ezzel esélyt kaptak a szövetségesek, hogy két irányból támadhassanak a szárazföldön is.Ajánlat


A kurdok Amerikára várnak, Szaddám a felháborodásra - A PUK egyik aktivistájának értékelése az [origo]-n

Csütörtökön kurd harcosok átlépték az iraki-kurd határt. Irak északi részén az Öböl-háború után amerikai nyomásra kialakítottak egy autonóm területet, ahová Szaddám Huszein hadserege tíz éve nem léphetett be. Innen támadtak a kurd csapatok az iraki oldalra. A kurdok már korábban jelezték, hogy támogatják az amerikaiakat. Harcba még nem keveredtek a pesmergáknak is nevezett kurd katonák.

Csütörtökön egy dombon lévő őrhelyet foglaltak el a kurdok Kirkuk közelében. Kirkuk a kurdisztáni-iraki határon fekszik. A város külső részét a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK), a belvárost az iraki hadsereg ellenőrzi. Az elmúlt tíz évben Szaddám Huszein a város belső részeiből elűzte a kurdokat, és arabokat telepített helyükre. A város környékén fontos olajlelőhelyek vannak. A kurdok szeretnék, ha Szaddám bukása után egy föderatív Irakban megtarthatnák autonómiájukat, és Kirkuk egésze Kurdisztánhoz tartozna.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Térkép a hadműveletekről
Térkép a stratégiai pontokról
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

Az USA a háború kezdetétől szeretett volna egy északi frontot is nyitni Irakban. Ezt azonban a török kormány megakadályozta: az ankarai parlament nem engedte meg, hogy Törökország felől 62 000 amerikai katona támadjon Irakba. Most az amerikaiak légi hídon szállítanak katonákat az észak-iraki kurd területekre, és a kurdok is segítik hadműveleteiket. Eddig azonban csak a Kurdisztán keleti felében működő, az al-Kaidához közel álló terrorszervezet bázisait támadták, iraki területekre most merészkedtek először. Ez a támadás azt jelenti, hogy észak felől is támadhatnak a szövetségesek Bagdad felé. A környéken az amerikaiak már több hullámban légicsapásokkal készítették elő a támadást.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára