Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


USA: Szíria katonai segítséget nyújt Iraknak
2003. március 28., péntek, 19:48|Utolsó módosítás: 2003. március 28., péntek, 22:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Egyesült Államok ellenséges cselekedetnek tekinti azt, hogy Szíria - amerikai információk szerint - katonai eszközöket szállít Iraknak - közölte az amerikai védelmi miniszter. Szíria mindezt tagadja. Donald Rumsfeld bejelentette azt is, az Iránból érkező fegyvereseket ellenségként fogják kezelni a szövetségesek.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szigorú figyelmeztetésben részesítette Szíriát, amely az amerikaiak szerint katonai eszközöket - többek között éjjel-látó berendezéseket - szállít Iraknak. Rumsfeld figyelmeztette az Irakkal szomszédos országot, hogy ezt ellenséges cselekedetnek tekintik, és a szíriai kormányt teszik érte felelőssé.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ez katonai fenyegetést jelent-e, a miniszter csak annyit mondott: "Ez pontosan annyit jelent, amiről beszéltem. Igyekeztem körültekintően fogalmazni." Arra kérdésre, hogy információik szerint a szíriai kormány áll-e a szállítások mögött, annyit közölt: ez hírszerzési ügy. Annyit ugyanakkor hozzátett: a határokat a kormány ellenőrzi.

Szíria az amerikai bejelentés után közölte, hogy nem szállítanak hadianyagot Irakba. A szír kormány szerint az ország meggyanúsításával akarja Amerika elterelni a figyelmet a háború polgári áldozatairól. Rumsfeld bejelentése előtt ugyanis arról is érkeztek hírek, hogy az amerikai légierő lebombázott egy bagdadi piacot, ahol legkevesebb ötven ember, többségében idősek meghaltak.

Rumsfeld az amerikai védelmi minisztériumban, a Pentagonban tartott tájékoztatón közölte azt is, hogy ha Iránból fegyveresek érkeznek Irakba, azokat a szövetségesek ellenségként fogják kezelni.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára