Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Reng Bagdad a bombázástól
2003. március 28., péntek, 3:07|Utolsó módosítás: 2003. március 28., péntek, 11:08

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A szövetségesek légiereje több hullámban mért erős csapásokat péntek hajnalban bagdadi célpontokra. Az AFP tudósítója szerint a péntek hajnali volt az egyik leghevesebb bombázás Bagdadban a nyolc napja kezdődött amerikai-brit offenzíva során. Az éjszakai légitámadásokban a szövetséges erő megsemmisített iraki kommunikációs és parancsnoki-vezénylési központokat


A közép-európai idő szerint péntek hajnali fél egykor kezdődött támadás során több tucatnyi hatalmas robbanás rázkódtatta meg a várost, elsősorban annak déli részét.


Forrás: EPA


A Bagdadra mért csütörtök éjszakai légitámadásokban a szövetséges erő megsemmisített iraki kommunikációs és parancsnoki-vezénylési központokat - jelentette be pénteken az amerikai központi parancsnokság Katarban működő parancsnoki-vezetési központja. Charles Owens szóvivő elmondta, hogy amerikai harci gépekről kilőtt bombák és Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek találták el e katonai célpontokat. A Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozó szóvivője közölte, hogy a Földközi-tenger nyugati részén hajózó amerikai cirkálókról és rombolókról - az Anzio cirkálóról, valamint a Winston és a Mitscher rombolókról - tucatnyi rakétát lőttek ki csütörtök éjjel Bagdadra. A Roosevelten állomásozó harci vadászgépek Irak középső és északi részén vettek részt bevetésen: iraki tüzérségi állásokat bombáztak.

Lebombáztak két telefonközpontot is Bagdadban éjszaka. Ennek ellenére a két központhoz tartozó dél-bagdadi, illetve központi körzetekben a légitámadások után is működtek a telefonvonalak - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség  tudósítója.

A BBC helyszíni tudósítója szerint nagyon heves bombázások voltak a péntekre virradó éjszaka Bagdadban. A tudósító szerint a mostaniak voltak a legnagyobb robbanások, amelyeket az elmúlt napokban hallott. A bombázás ijesztő volt - fogalmazott a tudósító. A tudósító a bombatámadások alatt egy szállodában tartózkodott, és azt jelentette, hogy az épület 17. emeletén, ahol a légitámadások alatt tartózkodott, úgy lehetett érezni, mintha a szálloda ide-oda mozogna.

A Reuters bagdadi tudósítója úgy ítéli meg, hogy az egyik leghevesebb légicsapás-sorozat érte csütörtök éjjel az iraki fővárost. Hajnal hasadtával is távoli robbanások dörejét sodorta a szél a belvárosban lévő Palestine nevű szálloda felé, ahol a külföldi újságírók tartózkodnak. A tudósító szerint feltehetően a Köztársasági Gárda Bagdad környéki állásait bombázzák a szövetségesek.


Ajánlat


Irak-oldal
Térkép a stratégiai pontokról
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Képek a még békés Bagdadból
Fotó: Caritas Internationalis


Az amerikai vezetésű szövetséges erők különösen nagy erejű csapásokat mértek Bagdadra azután, hogy Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi iraki védelmi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján azt mondta: az amerikai és brit csapatoknak utcáról utcára haladva kemény harcot kell vívniuk Bagdadért, és nem tudják majd bevenni a várost.

Csütörtökön közép-európai idő szerint este 9 óra körül tucatnyi nagy erejű robbanás rázta meg Bagdadot. Találat érte a belvárosban a Tigris folyó nyugati oldalán fekvő, Öreg Palota nevű épületegyüttest, ahol aztán lángnyelvek és sűrű, narancssárga színű füstoszlop emelkedett a magasba.  Két erős robbanást észleltek közép-európai idő szerint csütörtök este 11 óra körül is.

A szövetséges légierő csapásokat mért az észak-iraki Moszulra is. Közép-európai idő szerint csütörtök éjjel fél 11-kor támadták a várost és környékét. Az előző, kora reggeli légitámadásnak helyszíni beszámolók szerint mintegy 50 halottja, illetve sebesültje volt - jelentette az AFP és az AP az al-Dzsazíra hírtelevízió beszámolója nyomán.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára