Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Több mint ezer civil tüntetett a békéért
2003. március 29., szombat, 19:19|Utolsó módosítás: 2003. március 29., szombat, 19:32

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Ahogy szerte a világon, úgy Budapesten is tüntettek az iraki háború ellen. A több mint ezer fős tömeg petícióval fordult az angol és amerikai külképviselethez, valamint az országgyűlés elnökéhez.


Háborúellenes tüntetést tartott szombaton a Civilek a Békéért Mozgalom; a Vörösmarty térről induló demonstrálók a Kossuth térre vonultak át a brit és az amerikai nagykövetség érintésével.


Forrás: ORIGO


Fotó: Barakonyi Szabolcs

A civil szervezet háborúellenes petícióit a külképviseleteken nem vették át - hozzájuk postán juttatják el -, a parlament elnöke és a Miniszterelnöki Hivatal vezetője képviselőik útján fogadták a petíciót. Ebben az szerepel: "az Irak elleni agresszió ellentétes a nemzetközi joggal és sérti a népek önrendelkezési jogát. A háború elsősorban az Egyesült Államok világpolitikai hegemóniájának megerősítését, hadiiparának érdekeit szolgálja és Európa háttérbe szorítását célozza. A magyar kormány és parlament antidemokratikusan és alkotmányellenesen jár el, amikor cselekvőleg vagy beleegyezőleg lehetővé teszi az iraki háborút. A választók akaratát, a nemzetközi jog alapján álló alkotmányosságot ezért csak a békemozgalmak képviselik legitim módon" - áll a petícióban. "A világ népeinek békemozgalmaival összhangban, az iraki lakossággal és a katonafiaikat, katonalányaikat féltő és elvesztő amerikai családokkal szolidaritást vállalva a magyar nép nevében követelik a hódító háború azonnali beszüntetését; hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormánya haladéktalanul állítsa le harci cselekményeit Irak ellen és állítsa helyre az általa okozott károkat. A magyar kormány pedig haladéktalanul állítsa le a harci cselekmények támogatását és tegyen meg mindent a béke helyreállításáért" - olvasható a petíciójukban. 


Ajánlat


Hírek és háttér az iraki háborúról
Irak-oldal


A Vörösmarty téren csendes főhajtással emlékeztek meg a résztvevők az iraki háború áldozatairól, majd "Lehet más a világ - nem akarunk háborút" feliratú transzparenssel, "Bűntett ez a háború", "Állítsuk meg a háborút" plakátokkal vonultak a rendőrség által biztosított útvonalon. Hangos pfújolással és füttyel fejezték ki nemtetszésüket az angol követség épülete előtt elhaladva, az amerikai képviselet előtt a Szabadság téren füttykoncert és pfújolás után "nem kell a háború, vesszen Bush" mondatokat skandált a tömeg.


Forrás: ORIGO


Fotó: Barakonyi Szabolcs

A több mint ezer demonstráló ezt követően a Kossuth térre vonult, ahol beszédeket, verseket és zeneszámokat hallgattak meg. Az Országgyűlés elnökének címzett petíciót az MSZP kongresszusa miatt Kőhegyi András, az Országgyűlés elnökének személyi titkára vette át, aki jelezte: Szili Katalin a házbizottság következő ülésén bemutatja a petíciót a négy párt frakcióvezetőjének. A demonstráció végén a résztvevők térdre borultak, hogy megtapasztalják, milyen érzés önszántukból, és nem a golyó által térdre esni.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára