Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Világszerte tüntettek az iraki háború ellen
2003. március 29., szombat, 19:11

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szombaton világszerte folytatódtak az iraki háború ellenes tiltakozó megmozdulások: Európa számos országában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában is százak, ezrek tüntettek a háború ellen, sőt egyes helyeken több tízezren követelték az iraki válság békés rendezését.Ajánlat


Hírek és háttér az iraki háborúról

Athénban több mint 50 ezren gyűltek össze szombaton - főként fiatalok - az összes görög párt, az ifjúsági szervezetek és háborúellenes mozgalmak felhívására. Az "Állítsátok le a háborút!" a "Bush gyilkos!", vagy "Az amerikaiak a népek gyilkosai" voltak a leggyakoribb feliratok a tüntetők tábláin. Az amerikai követségnél a tüntetők köveket és különféle tárgyakat dobáltak, de a rendfenntartóknak könnygáz alkalmazása nélkül sikerült megőrizniük a viszonylagos nyugalmat. Ez a tüntetés méreteit tekintve jóval kisebb volt, mint a háború kitörésekor - március 21-én és 22-én - amikor 150 ezer, illetve 200 ezer ember vonult fel a görög fővárosban.

Az eddigi legnagyobb orosz háború ellenes tüntetés során, szombaton a baloldali pártok felhívására mintegy 5 ezren tiltakoztak Moszkvában. A tüntetők nemzetközi háború ellenes koalíció létrehozását követelték, valamint katonai segítségnyújtást Bagdadnak az Egyesült Államokkal szemben. A tüntetők ugyanakkor hazai gondjaikra is gyógyírt kerestek a megmozduláson: szót emeltek a magas lakhatási költségek ellen és Vlagyimir Putyin elnök lemondását követelték. Kazanyban, Tatárföld fővárosában mintegy 200-an tiltakoztak a háború ellen.

A franciaországi Marseille-ben a szervezők szerint tízezren, rendőrségi források szerint ötezren vonultak fel délután, az iraki háború azonnali leállítását követelve. 

Németország nagyvárosaiban összesen mintegy százezer tüntető követelte a békés iraki rendezést. Münster és Osnabrück között 40 ezren alkottak élő - néhol foghíjas - békeláncot, Berlin központjában 50 ezren vonultak fel, miközben egy másik berlini megmozduláson 200 muzulmán tüntetett a háború ellen. Frankfurtban 2500-an, a hanaui amerikai kaszárnya előtt mintegy száz szélsőjobboldali militáns emelte fel szavát az "amerikai önkény" ellen. Az Európában állomásozó amerikai haderő stuttgarti főhadiszállásánál (EUCOM) több ezren tüntettek. 

Madridban a legfelsőbb bíróság épülete előtt gyűlt össze szombaton mintegy száz tüntető, hogy keresetet indítsanak José Maria Aznar spanyol kormányfő ellen, azzal vádolva őt, hogy a büntetőtörvénykönyv megfelelő paragrafusai és az alkotmány megsértésével Spanyolországot beléptette a háborúba. Az észak-spanyolországi Santanderben több ezren, a közép-spanyolországi Talavera de la Reinában és az azonos nevű légitámaszpontnál 1500-an tüntettek az ellen, hogy a kormány engedélyezte az iraki háborúban résztvevő amerikai erőknek a légi bázis használatát.

Rómában hidakat vontak be fekete vászonnal az iraki háború elleni tiltakozásul az "Állítsuk le a háborút" bizottság békeaktivistái, miközben Olaszország-szerte szombaton is folytatódtak a tüntetések: Torinóban, Firenzében, Nápolyban, Vicenzában és a katonai támaszpontoknál is több ezres tüntetések zajlottak. Rómában több tízezren vonultak fel. 

Közel kétezer pacifista, anarchista és szélsőjobboldali tüntetett szombaton Varsóban is. Kora délután az egykori királyi palota előtt vonultak fel, egyebek között a "Lengyel katonák, térjetek haza!" és a "Hágába Bush-sal!" feliratú táblákkal, utóbbival a háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékre utalva. Jelenleg közel 200 lengyel katona van Irakban, miközben a lengyelek 60 százaléka ellenzi a háborút. 

A Közel-Keleten a libanoni Bejrúttól délre, Tir városában 6 ezren vonultak fel a "Halál Amerikára, halál Izraelre! Halál az áruló arab vezetőkre! Veled vagyunk, iraki nép!" szlogeneket kántálva. Bejrútban a Bush, Blair és Sharon portrékat vivő tüntetők - mintegy 5 ezren - "Ime a Sátánt támogatók koalíciója" mondattal feliratozták a három politikus arcképét. A galileai Názáretben hasonlóképpen több ezer izraeli arab tüntetett, az Egyesült Államok és szövetségesei elleni jelmondatokat kiabálva.

Az ausztráliai Melbourne-ben mintegy 15 ezren tüntettek a háború és az ausztrál csapatok részvétele ellen.

Malajzia fővárosában a miniszterelnök pártja által szervezett 5 ezres béketüntetést a hatóságok nem zavarták meg, ugyanakkor a muzulmán ellenzék mintegy ezer emberét könnygázzal oszlatta szét a rendőrség. 

Kínában száz felvonulónak engedélyezték a vasárnapi tüntetést és mintegy 150 külföldinek is engedélyt adtak, hogy az amerikai nagyköveti rezidencia és a brit nagykövetség mellett vezető útvonalon vonuljanak fel.

Dél-Koreában diákok csaptak össze a rohamrendőrséggel. A tüntetők követelték, hogy a parlament utasítsa el a kormány tervezetét, amely felhatalmazná a szöuli vezetést, hogy 600 katonai mérnököt és 100 fős orvosi alakulatot küldjön az iraki háborúba. Az Egyesült Államok Dél-Korea legfőbb szövetségese.

A dél-afrikai Fokvárosban ezrek tüntettek és égettek amerikai zászlókat szombaton, azt követelve, hogy utasítsák ki az országból az amerikai, a brit és a spanyol nagyköveteket. A több mint tízezer tüntető a fokvárosi amerikai konzulátusnál vonult fel.

Háborúellenes megmozdulás volt Jemenben is: Szanaában mintegy 300 nő tüntetett a jemeni nőszövetség felhívására, feketébe öltözve. A felvonulók transzparensein egyebek között az "ideje megindítani az iszlám szent háborút" felirat szerepelt.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára