Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Irak öngyilkos merénylőket toboroz
2003. március 31., hétfő, 2:40|Utolsó módosítás: 2003. március 31., hétfő, 2:41

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Tarik Aziz egy televíziós interjúban megerősítette, nagy számban jelentkeznek arabok és muzulmánok öngyilkos merénylőnek, hogy segítsék Irakot az amerikai-brit szövetség elleni harcban. Az iraki miniszterelnök-helyettes elismerte, toborozzák a merénylőket, akik azonban szerinte nem terroristák, hanem szabadságharcosok. Irakba egy iraki tábornok szerint már 4000 öngyilkos merénylő érkezett.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről

Az egész arab világból jelentkeznek öngyilkos merénylőnek emberek az Irakot megszálló szövetségesek ellen - közölte Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes az ABC televíziónak adott interjúban. Tarik Aziz szerint az arabok és a muzulmánok teljes szívükkel támogatják Szaddám Huszein rezsimjét az amerikai-brit "igazságtalan, agresszív és gyarmatosító" háború ellenében.

Az öngyilkos merénylők önkéntesen jelentkeznek szolgálatra Irakban - állítja a miniszterelnök-helyettes. Tarik Aziz szerint ez lehet hogy meglepi az amerikaiakat és a briteket, ám számukra természetes.

Arra a kérdésre, amelyben azt tudakolták, hogy toboroznak-e terroristákat Tarik Aziz elismerte hogy toboroznak, de elutasította a terrorista kifejezést. Mint fogalmazott, ha megtámadják, minden országnak joga van megvédenie magát olyan módon, ahogy tudja. Szerinte nem terroristákról, hanem hősökről, szabadságharcosokról van szó.

Egy iraki tábornok vasárnap Bagdadban bejelentette, 4000 önkéntes merénylő érkezett Irakba, akik készek meghalni az amerikai-brit szövetségesek kiűzése érdekében. Vasárnap egy palesztin katonai szervezet azt közölte, öngyilkos merénylőinek első hulláma megérkezett Irakba. Az al-Kudsz brigádok - az Iszlám Dzsihád szervezet katonai szárnya - szerint a merénylők csoportjának küldetése, hogy "beteljesítsék a az arab és muzulmán föld megvédésének szent kötelességét".

Szaddám Huszein korábban posztumusz előléptette és kitüntette azt a tisztet, aki szombaton négy amerikai katonát ölt meg öngyilkos merényletével. Az iraki vezető szerint arabok ezrei állnak készen hasonló akciókra, és a közeljövőben újabb támadásokra számíthatnak a szövetségesek.

A szövetséges katonáknak így újabb nehézséggel kell szembenézniük Irakban, a hagyományos és egyéb támadások, illetve az orvlövészek jelentette veszély mellett. Egy amerikai tábornok szerint ezek a fejlemények nem érintik jelentős mértékben a teljes hadműveletet, esetleg kisebb változtatásokat hajtanak végre.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára