Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Legalább két hétig várnak Bagdad ostromával
2003. március 31., hétfő, 4:06|Utolsó módosítás: 2003. március 31., hétfő, 7:55

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A londoni The Times napilap szerint a hétvégi cáfolatok ellenére legalább két hétig nem indul meg az ostrom Bagdad ellen, mivel a szövetségesek meg akarják várni, míg a térségbe rendelt 120 ezer katona megérkezik. A lap szerint az amerikai hadvezetés a hadműveletek egészére értette, hogy nem lesznek szünetek, nem a Bagdad elleni rohamra. A hétvégén Tommy Franks, az iraki hadműveleteket irányító amerikai középső parancsnokság főnöke elismerte, hogy a háború nyárig is eltarthat.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről

A többszöri hétvégi cáfolatok ellenére a hétfői The Times megismétli azt az értesülést, miszerint Bagdad ostromát a szövetségesek több héttel elhalasztották, mert be akarják várni az úton lévő amerikai erősítést.

A vezető londoni napilap szerint a Bagdad alatt álló alakulatoknak megmondták, hogy legalább két hétig nem várható az előrenyomulás az iraki főváros felé, sőt az egyik tiszt 45 napos várakozást jósolt embereinek.

A The Times szerint Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Tommy Franks tábornok, a háború katonai irányítója egyaránt kizárta a szüneteket, de ezt csak az általános hadműveletek egészére értették, nem a Bagdad elleni rohamra.

A lap szerint Richard Myers, az amerikai egyesített vezérkar elnöke is "megpróbálta a legtöbbet kihozni" a nyilvánvaló késésből, amikor a BBC tévének vasárnap azt mondta: a szövetségesek javára szól a türelem, és az, hogy - mivel a háború kimenetele nem kétséges - van idejük kivárni a kijelölt célok elérését.

A The Times értesülése szerint a Bagdad alatt álló amerikai alakulatok elkezdték a futóárkok mélyítését, körleteik környékének elaknásítását és a járművek álcázását. A főváros elleni szárazföldi támadással valószínűleg megvárják az erősítésként kiküldött 120 ezer amerikai katonát - írta a lap.

Tommy Franks tábornok, az iraki hadműveleteket irányító amerikai középső parancsnokság főnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy a Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének megdöntését célzó hadművelet a nyárig eltart. "Sohasem lehet tudni, hogy meddig tart egy háború" - mondta.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára