Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Megerősítették Bagdad védelmét
2003. április 1., kedd, 16:43|Utolsó módosítás: 2003. április 1., kedd, 20:47

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Megerősítették a Bagdadot védő Köztársasági Gárda egységeit, öt hadosztályból vezényeltek át csapatokat a főváros környékére. A szövetséges csapatok ugyanis közelednek az iraki főváros felé. Kedden délután 80 kilométerre Bagdadtól, Kerbela térségében folytak heves harcok. Eközben a szövetségesek kedden három hullámban bombázták az iraki fővárost. Jelentések szerint ezúttal a légicsapások közelebb estek a város központjához, mint korábban.


Az iraki elitegység, a Köztársasági Gárda öt hadosztályából erősítésként átvezényeltek több alakulatot is Bagdad védelmére. A csapatok ív alakban álltak fel az iraki fővárostól délre, hogy megütközzenek az előretörő szövetséges erőkkel. Arról nem érkezett jelentés, hogy pontosan hány iraki katona érkezett erősítésként. Egy iraki hadosztály általában 12-15 000 emberből áll.

A szövetséges csapatok ugyanis lassan, de folyamatosan közelednek az iraki fővároshoz. Kedden már Bagdadtól 80 kilométerre délre, Kerbelánál folytak heves utcai harcok. Az amerikai csapatok emellett Kerbelától délnyugatra ádáz harcot vívnak egy Eufráteszen átívelő hídért. A támadások eredményeként fogságba esett egy értékes információkkal rendelkező tábornok.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

Eközben Bagdadot újból bombázni kezdte kedden kora délután a szövetséges légierő. A támadás délután fél négykor kezdődött, s vastag füstoszlopok, hangos robbanások jelezték a bombák becsapódási helyeit. A tudósítások szerint a bombázások célpontjai ezúttal mintha egy kicsit közelebb lettek volna a városközponthoz, mint korábban, amikor csak a déli peremkerületeket támadták. A légicsapások helyi idő szerint késő délután és szürkületkor is tartottak. Reggel óta ez már a harmadik támadási hullám volt Bagdad ellen. A szövetségesek már kora hajnalban és délelőtt is támadták az iraki fővárosban lévő elnökipalota-együttest.

Kemény harcok folynak Nedzsef környékén, a térségből hétfőn is heves összecsapásokat jelentettek. A BBC tudósítása szerint a szövetséges csapatok szinte teljesen körülzárták a közép-iraki várost. A hírek szerint a harcokban legalább 100 iraki katona esett el.

Kedden reggel a város közelében amerikai katonák szétlőttek egy iraki autót, mert nem állt meg egy ellenőrzőpontnál. A jármű szétlövése után kiderült, hogy kizárólag nők és gyerekek utaztak benne. Hét gyermek és nő meghalt, ketten megsebesültek. Összesen tizenhárman utaztak az autóban, négyen sértetlenek maradtak.

Folytatódnak a harcok Násziríjánál is. A városhoz tegnap 5000 katonából - részben kommandósokból - álló erősítés érkezett, akiknek a bagdadi utánpótlási útvonalak ellenőrzése lesz a feladatuk. A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be kedden reggel, hogy a szövetséges csapatok behatoltak a városba, és segélycsomagokat osztottak ki a civilek között. A tudósító szerint a segélyért sorban álló tömegben többen is azt kérték az amerikai-brit katonáktól, hogy hozzanak még utánpótlást. Az irakiak élelmiszert, vizet és gyógyszert akarnak - jelentette.

A brit hírtelevízió tudósítója beszélt néhány angolul értő helyi lakossal is. Egy angolul beszélő civil arra kérte a tudósítót, hogy mondja meg Robin Cook korábbi múlt brit külügyminiszternek, hogy jó ember, amiért nem támogatja a háborút. A jelentés szerint a legtöbb ember nem úgy éli meg az Irak elleni hadműveletek, mint egy felszabadító akciót. A tudósító úgy vélte, hogy az emberek többsége láthatóan nem kívánja Szaddám távozását.

Bászrát, a második legjelentősebb iraki várost hétfőn zárták körül a szövetséges csapatok, közel húszórás küzdelem után. A szövetségesek jelentései szerint a hadművelet közben jelentős eredményeket értek el az amerikai-brit csapatok. A hírek szerint elfogtak öt magas rangú iraki tisztviselőt és megölték a Köztársasági Gárda egyik ezredesét.

Az iraki hadsereg eközben újabb légitámadást intézett Kuvait ellen. Az iraki lövedéket azonban egy Patriot rakétával már Dél-Irak fölött megsemmisítették. Brit egységek most azt próbálják megállapítani, hogy honnan lövik ki rakétáikat az irakiak.

Irakban eddig legkevesebb 589 civil vesztette életét. Az elesett iraki katonák száma ismeretlen. Az amerikai hadsereg 43 katonája halt meg, és 17 tűnt el. A brit csapatok 26 embert vesztettek eddig. Meghalt két újságíró is Irakban.


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára