Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Straw: évekig tart majd a rendezés
2003. április 1., kedd, 15:37|Utolsó módosítás: 2003. április 1., kedd, 15:52

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Jack Straw brit külügyminiszter szerint akár évekig is eltarthat a Szaddám-rendszer felszámolása utáni iraki rendezés. Straw szerint a gazdasági, politikai és társadalmi helyreállításban az ENSZ-nek kell a vezető szerepet játszania. A brit külügyminiszter úgy vélte, hogy az "olajat élelmiszerért" program keretében a világszervezet hét évig jól ellátta ezt a feladatot.Ajánlat


Irak-oldal
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

Nem is hónapokig, hanem jó eséllyel évekig tart majd Szaddám Huszein iraki elnök örökségnek teljes felszámolása - mondta kedden délután Jack Straw brit külügyminiszter, aki szerint ENSZ-határozatokkal kell kialakítani a háború utáni iraki kormányzati rendszert. Jack Straw egy újságírói kongresszuson tartott beszédében azt mondta, hogy soha nem pocsékoltak el olyan gyorsan olyan ígéretes gazdasági lehetőségeket, ahogy azt Szaddám tette az iraki vagyonnal 1979 óta.

Straw az iraki lakosság megsegítésére szánt rövid és hosszú távú programok között említette, hogy a brit védelmi minisztérium 30 millió, a nemzetközi fejlesztési minisztérium 210 millió fontot különített el az azonnali segélyszükségletek kielégítésére. Ez utóbbiból 115 millió fontot már átutaltak a Vöröskereszt és Vörös Félhold szervezeteinek a Huszein ellenőrzése alól felszabadított területek alapvető ellátására.

A miniszter szerint a brit kormány a közép- és hosszú távra szóló segélyprogramokat az ENSZ felügyelete alá akarja utalni. Az "olajat élelmiszerért" program keretében a világszervezet hét évig jól ellátta ezt a feladatot - mondta. London új biztonsági tanácsi határozatokkal akarja megerősíttetni Irak területi integritását, és kialakítani a háború utáni iraki kormányzati rendszert - mondta Straw.

A brit külügyminiszter hosszan beszélt a helyszíni fronttudósítások ellentmondásairól is. Kijelentette: Koszovóban Slobodan Milosevic alábecsülte a tévé hatalmát. Amint a racaki mészárlás képei feltűntek a "brit nappali szobák képernyőin egy szombat délután", azonnal megkérdőjelezhetetlenné vált a katonai válasz erkölcsi megalapozottsága - mondta. Szaddám Huszein terroruralma azonban nem a kamerák előtt zajlott, így Koszovóval ellentétben Irak nem mozdította meg a világ lelkiismeretét - vélekedett Straw. Hozzátette: Azoknak, akik hisznek a demokrácia értékeiben, az emberi jogokban és a törvényesség uralmában, örülniük kellene, hogy az iraki rezsim napjai véget érnek.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára