Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Amerikai támadás a köztársasági gárda ellen
2003. április 2., szerda, 13:00|Utolsó módosítás: 2003. április 2., szerda, 13:20

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az amerikai erők szárazföldi egységei és ejtőernyősei szerdán támadást intéztek az iraki Köztársasági Gárda Bagdadot védelmező négy hadosztálya ellen - közölte az amerikai központi parancsnokság (Centcom) Katarból.


A névtelenséget kérő amerikai katonai forrás szerint a Bagdad, a Medina és a Nabukodonozor hadosztályokat támadták az iraki fővárostól délre. A negyedik hadosztályt, amely az előzőek segítségére indult Tikrítből, az amerikai légierő gépei támadták - közölte az idézett forrás.

A Bagdadtól északra lévő Tikrítben van Szaddám Huszein iraki elnök főhadiszállása.

Az iraki erők elhagyták a demarkációs vonalon kiépített állásaikat szerdára virradóra Guare körzetben, ami 10-15 kilométeres kurd előrenyomulást tett lehetővé a Moszulba vezető út mentén. Az irakiak elvonulásáról egy névtelenségbe burkolózó biztonsági forrás számolt be az AFP francia hírügynökségnek. "A pesmergák (kurd harcosok) 10-15 kilométert nyomultak előre" - tette hozzá. Az irakiak a körzeten belül Havera faluba hátráltak vissza, de "Guare település nem szabadult fel" - folytatta. "Nem voltak harcok, a visszavonulás mégis vereség az irakiak számára" - toldotta meg.

Guare körzetét, ahol több iraki katonai tábor is található, az utóbbi napokban heves amerikai-brit légicsapások érték. Az elmúlt két napban számos katona dezertált. Egy héten belül Guare körzete a demarkációs vonal negyedik pontja, ahonnan megfutamodtak az iraki kormányerők. Korábban a Kirkukba vezető út mentén Csamcsamált (iraki Kurdisztán keleti része) és Kus Tapát (középső rész), később hétfőn a repülőtérrel rendelkező nagy olajipari központba, Moszulba vezető út mentén Dohúktól délre fekvő állásaikat ürítették ki.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára