Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Szétverték a Köztársasági Gárda két hadosztályát
2003. április 2., szerda, 20:59|Utolsó módosítás: 2003. április 2., szerda, 21:46

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Megsemmisült az iraki Köztársasági Gárda két hadosztályának több elitegysége. A Bagdad hadosztály után a Medina hadosztályt nagy részét is szétverték a szövetséges erők egy amerikai tábornok állítása szerint. Az irakiak azonban tagadják az egységek elvesztését.


A szövetséges erők egyik amerikai tábornoka bejelentette szerda este, hogy már két, Bagdad védelmére rendelt iraki elitegységet is gyakorlatilag megsemmisítettek. A Köztársasági Gárda Bagdad hadosztályának egy része után ugyanis a Medina hadosztályt több alakulatát is szétverték a szövetséges csapatok - jelentette a Reuters.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

Az amerikaiak szerint a két szétvert elithadosztály létszámát iraki reguláris erőkben szolgálatot teljesítő sorkatonákkal egészítik ki. Irakban a Köztársasági Gárdában különlegesen kiképzett, jobban fizetett és jobban felfegyverzett katonák szolgálnak, mint a reguláris alakulatokban. Így valószínűleg a két hadosztály jóval kisebb harci értéket képvisel akkor, ha sorkatonákkal töltik fel a létszámot. Az iraki erők ugyanakkor korábban, a Bagdad hadosztály szétveréséről szóló hírek után azt közölték, mindössze 17 embert vesztettek.

A Köztársasági Gárda Bagdad körül elhelyezkedő egységeit már napok óta támadták a szövetséges harci repülők. A tengerészgyalogosok szerda délelőtt már bekerítették a Bagdad hadosztályt, amely Kút városa közelében foglalta el állásait. A Tigris folyó partján fekvő város kulcsfontosságú a Bagdadba tartó előrenyomulásban. Amerikai bejelentés szerint Kút közelében egy hidat is megszereztek a Tigrisen, így lehetővé vált, hogy a folyó bal partján haladva is megközelítsék Bagdadot. Mohamed Szaed al-Sahaf iraki tájékoztatási miniszter ugyanakkor tagadta, hogy a szövetségesek átkeltek volna a Tigrisen. Az amerikaiak azt is közölték, hogy a szövetséges csapatok 25 kilométerre megközelítették Bagdad déli külvárosait. E szerint a szövetségesek az elmúlt 24 órában 55 kilométert haladtak az iraki főváros felé.

A The Times szerint küszöbön áll az iraki főváros bevételéért indítandó végső ütközet. A vezető londoni napilap szerdai számában a katari amerikai parancsnokság forrásaira hivatkozva azt írta, hogy az Iraki Szabadság hadművelet fő szárazföldi ütközete 48 órán belül megkezdődik. A bagdadi csatát szoros légi fedezettel támogatott intenzív tüzérségi össztűz vezeti be, mielőtt a szárazföldi erők megindulnának. A lap szerint az iraki főváros elleni roham valószínűleg délnyugat felől indul, ahol a a Medina hadosztály védte volna Bagdadot.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára