Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Lebombáztak egy szülőotthont Bagdadban
2003. április 2., szerda, 16:21|Utolsó módosítás: 2003. április 2., szerda, 19:38

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szerdán a szövetségesek több polgári épületet is lebombáztak Bagdadban. Találat érte többek között a Vörös Félhold egyik szülőotthonát, ahol életmentő műtéteket is végeztek. Emellett több boltot, az utcákon éppen közlekedő autókat, egy szakszervezeti székházat és a főváros kereskedelmi központját is rakétatalálat érte. Szemtanúk szerint többen meghaltak és legalább 25-en megsérültek.


A szövetségesek szerda délután legalább három rakétát lőttek ki Bagdad különböző pontjaira. A Vörös Félhold szülőotthona mellett találat érte a gyógyszerész- és a tanárszakszervezet székhelyét is. Ráadásul a becsapódások következtében öt autó is kigyulladt, több civil bennégett saját járművében. Emellett kisebb boltokat és lakóházakat is találat ért.


Ajánlat


Irak-oldal
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió szerdán olyan képeket mutatott be, amelyeken látszott, hogy a légitámadásokban találat érte a bagdadi szülőotthont. A képeken látszottak a romba dőlt szobák és a bezúzott, üveg nélküli ablakok. A Reuters brit hírügynökség által idézett szemtanúk szerint többen meghaltak és legalább 25-en megsérültek a becsapódásban.

A szülőotthon a légitámadások alatt sebesülteket is elláttak, rendszeresen végeztek életmentő műtéteket is. A rakétatalálat miatt valószínűleg nagy mennyiségű gyógyszer és műtéthez szükséges felszerelés is megsemmisült.

A szülőotthon és a szakszervezeti székház mellett Bagdad kereskedelmi központját is lerombolták a szövetségesek. A központ ugyanis egy kormányzati épület közvetlen közelében található, amelyet már többször próbáltak lebombázni, de eddig minden esetben sikertelenül. Az amerikai hadseregnél bejelentették, hogy hivatalosan nem értesültek a szülőotthon és a többi polgári célpont támadásáról, de megvizsgálják az ügyet.

Korábban a nap folyamán többször támadták Kuszaj Huszein és a Köztársasági Gárda főhadiszállását is Bagdad központjában. A légicsapások sűrűsége és ereje egyaránt megnövekedett azután, hogy amerikai parancsnokok bejelentették csapataik előrenyomulását Bagdad felé, szerda este már csak 25-30 kilométerre voltak az iraki fővárostól.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára