Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Szövetségesek lebombáztak egy amerikai-kurd konvojt
2003. április 6., vasárnap, 11:14|Utolsó módosítás: 2003. április 7., hétfő, 0:33

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Tizennyolcan meghaltak, negyvenöten pedig megsérültek, amikor amerikaiak lebombáztak egy amerikai katonákból és kurd civilekből álló konvojt Észak-Irakban. A szövetségesek egy iraki tankot akartak kilőni, az amerikai repülő tévedésből a kocsioszlopot támadta.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről

Amerikaiak lebombáztak egy szövetséges katonákból és kurd civilekből és fegyveresekből álló konvojt Észak-Irakban - jelentette a BBC tudósítója. A brit hírtelevízió munkatársa - aki szintén megsérült az incidens során - több halottról és sérültről számolt be. Később azt jelentette, hogy legkevesebb 12 kurd harcos és négy amerikai katona halt meg a támadás során. A Reuters szerint 18 halálos áldozata és 45 sérültje van a bombázásnak.

A BBC újságírója szerint a "pokollá vált helyszínen" holttestek, sérült emberek hevertek a lángba borult járművek körül. A helyszínen meghalt a BBC tolmácsa is. A konvojban 8-10 jármű haladt, ezek közül kettő szállított amerikai katonákat. A BBC tudósítója szerint a sérültek között van a Kurd Demokrata Párt vezetőjének testvére is.

A brit hírtelevízió munkatársa délután küldött részletes jelentésében azt mondta: az incidens akkor történt, amikor az amerikai-kurd katonai konvoj amerikai parancsnoka mintegy másfél kilométerre meglátott egy iraki harckocsit, amely feléjük tüzelt.

Az amerikai parancsnok légi támogatást hívott, és rövidesen két amerikai F-15-ös jelent meg a légtérben, ám az egyik gép az iraki harckocsi helyett a gépkocsioszlopot bombázta.

A tudósító szerint a hibát az okozhatta, hogy a konvoj közvetlen közelében volt egy már korábban kilőtt iraki tank. Az amerikai pilóta tévedésből ezt nézhette a kijelölt célpontnak. Az amerikaiak valószínűleg azonnal észrevehették a tévedést, mert nem folytatták a támadást - tette hozzá.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára