Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Angliai menedékjog iraki információkért
2003. április 7., hétfő, 6:43|Utolsó módosítás: 2003. április 7., hétfő, 10:54

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A The Times szerint egy iraki tábornok információi alapján vehették be Bászrát a britek. A tábornok részletesen leírta, hol milyen iraki erők állomásoznak Dél-Irakban, és tájékoztatott a Baath Párt aktivistáinak hollétéről is. A magas rangú iraki katonai vezető segítségéért cserébe amnesztiát és angliai menedékjogot kapott.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről

"Felbecsülhetetlen" információkat adott át az iraki hadseregről és a kormányzó Baath Pártról egy brit fogságban lévő iraki tábornok, akinek London cserébe amnesztiát és nagy-britanniai menedékjogot ajánlott - írta a hétfői The Times.

A londoni napilap magas rangú brit katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tábornok - aki a nagy-britanniai Sandhurst katonai akadémiáján tanult - az utóbbi tíz napban feltárta az Irak déli részén lévő reguláris erők létszámát és elhelyezkedését, és a Baath Párt bászrai tevékenységének részleteit, egyebek mellett a párt találkozóinak helyszíneit, fegyvereinek és pénzének hollétét.

A második legnagyobb iraki város bevételére a brit hadsereg éppen vasárnap indította meg a döntőnek nevezett támadást, és estére jórészt brit kézre is került a stratégiai jelentőségű település, egy kis óvárosi negyed kivételével. A brit hadvezetés vasárnap a hatalmas erejű, páncélosok vezette támadás időzítéséről csak annyit árult el, hogy "most jött el a megfelelő pillanat".

Az a hétfői The Times értesüléséből nem derült ki egyértelműen, hogy a tábornok információi alapján indultak-e meg kéthetes ostrom után a brit erők a város bevételére, de a lapnak nyilatkozó brit forrás szerint az iraki főtiszt a város térképén pontosan bejelölte, hogy mely épületekben tevékenykednek a Baath Párt Huszeinhez hű helyi vezetői. Tájékoztatása alapján a királyi légierő harci gépei egy olyan épületet is támadtak, ahol a párt aktivistái éppen értekeztek - írta a lap.

A The Times szerint a közelebbről nem azonosított tábornok - akinek foglyul ejtéséről már a háború első napjaiban elterjedtek máig megerősítetlen értesülések - már fogságba esése előtt összecsapott a bászrai Baath-miliciákkal, miután nem volt hajlandó teljesíteni az általa "öngyilkosságnak" minősített parancsot, hogy T-55-ös harckocsijaival vonuljon a britek Challenger 2-es tankjai ellen.

A lap szerint az iraki reguláris erők és a pártmilicisták e tűzpárbaja lehetett az az összecsapás, amelyet a bászrai csata első napjaiban a szövetségesek kezdődő népfelkelésnek hittek. A tábornok, mielőtt beszélni kezdett volna, azt kérte a szövetségesektől, hogy mentsék ki akkor már bujkáló családját Bászrából. A családtagokat brit kommandósok ki is hozták a városból - írta a hétfői The Times.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára